Parina viime kesänä meidän, ja myös monen muunkin, matkailu on ulottunut pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle. Katseet ovat kohdistuneet kodin lähellä oleviin tai vain lyhyen matkan päässä sijaitseviin kohteisiin. Yksi tällainen suosikki retkikohteemme Oulun seudulla on Hailuodon saaressa oleva Marjaniemen alue.

Lähellä olevassa retkeilykohteessa on parasta se, että se on kohtuullisen helposti saavutettavissa. Hailuotoon voi piipahtaa pikku visiitille vaikka työpäivän jälkeen ilman sen kummempia suunnitelmia. Meidän matkamme kotiovelta Marjaniemeen kestää noin kaksi tuntia (eli se on sama aika, mikä menisi lentokentällä  turvatarkastuksissa jonottaessa). 

Kun tutustuu saareen paremmin, sitä ei pidä enää itsestäänselvyytenä, vaan näkee sen nyt arvokkaana ja ainutlaatuisena. Hailuodosta on tullut meille tärkeä latautumispaikka ja käymme siellä monta kertaa kesässä. Saarella voi vierailla myös eri vuodenaikoina, mikä tuo vierailuihin aina jotain uutta. Ja kun on löytänyt oman asuinpaikan läheltä sykähdyttävän “mansikkapaikan”, on myös kaukokaipuukin alkanut hellittää. 

Autolla ja bussilla Hailuotoon

Hailuotoon pääsee lautalla Oulunsalon lauttasatamasta ja vieläpä ihan ilmaiseksi. Lauttamatkasta täytyy kertoa muutama huomioitava asia. Jos haluaa välttää jonottamista, kannattaa saarelle suunnata syksyllä tai keväällä. Lämpimällä säällä ja varsinkin heinäkuun helteillä lautalle saattaa muodostua pitkät autojonot ja lautalle pääsyä voi joutua jonottamaan useita tunteja. Vaikka kesäsesonkina ruuhkaisempaan aikaan käytössä on lisälautta, se ei välttämättä lyhennä jonotusaikaa, koska matkustajiakin on enemmän. 

Lauttajonoon on mukaan hyvä varata viihdykkeeksi kirja tai jokin elektroninen huvituslaite. Aikaa voi hyvin kuluttaa myös esim. kävelemällä tuulimyllyn juurelle tutkimaan sen kokoa ja korkeutta. Tai sitten voi ostaa vaikka jäätelön tai kahvit lauttarannan kahvilasta. 

Hailuotoon pääsee myös bussilla, jolloin välttää pitkän jonottamisen lauttasatamassa. Bussit siirtyvät lautalle etuoikeutettujen ajoneuvojen kaistalta. Bussi n:o 59 lähtee Oulun linja-autoasemalta. Liikenneyhteydet – Hailuoto. Heinäkuussa kulkee Hailuotoon myös Luotobussi, jonka kyytiin pääsee Oulun kaupungintalon luota ja vielä ihan kohtuuhintaan. Päiväretket Hailuotoon Oulusta – Saaga Travel – Hailuoto

Hailuodon ja Oulunsalon välille on suunnitteilla 8,4 m pitkä silta, joka ei kyllä taida ihan lähivuosina toteutua. Sitä ennen siirrytään saarelle lautalla. Lauttamatkan ajaksi kannattaa nousta autosta jaloittelemaan ja nauttimaan auringon paisteesta ja suolaisista merivesipisaroiden pärskäytyksistä.

Vaikka lauttalaiturin autojonossa jumittaminen ei välttämättä tunnu juuri sillä hetkellä kivalta, on pysähtyminen ja rauhoittuminen ennen saarelle pääsyä ihan hyvä asia. Kun on pakko rauhoittua, niin kiire ja stressikin hellittää. Kun saarelle sitten vihdoin viimein pääsee, on stressitasotkin laskeneet ja jokainen on valmiimpi aistimaan saaren ainutlaatuisuuden. 

Moottoripyörällä Hailuotoon

Jos satut olemaan liikkeellä moottoripyörällä, voit ohittaa autojonon ja mennä kärkkymään lauttaan pääsyä laiturin lähelle. Lautan perälle jää aina sellaista tilaa, johon autot eivät enää mahdu, mutta tiiviisti parkkeeraten näille peräpaikoille moottoripyöriä menee helposti ainakin 6-8 kpl. Ja tämä toimintatapa on ilmeisesti käytössä kaikissa Suomen lautoissa. 

Meillä oli parin vuoden tauko Hailuodossa vierailuissa juuri tuon jonottamisen takia. Miehen  mielestä “me emme todellakaan lähde autolla jonottamaan kolmea tuntia suuntaansa, että pääsemme hiekkarannalle kävelemään”. Minulle tuo jonotus ei ole koskaan ollut ongelma, koska oleilu meren rannassa on vaan niin hauskaa. Ja jos ei jaksa ulkona kävellä, kuluu kevyesti kirjaa lukiessa jopa 3-4 tuntia. 

Viime kesänä toisen osapuolen mielestä ikävä jonotus ongelma saatiin viimein selätettyä. Olimme liikenteessä moottoripyörillä ja kun kaksipyöräisellä matkaan lähdetään, niin silloin on päivä yleensä lämmin ja aurinkoinen.  Ja monen muunkin mielestä päivä oli juuri sopiva autoretkelle Hailuodon saareen.  Siinä me sitten nökötettiin Hailuodon lauttajonossa ja laskeskeltiin autojonon pituuden perusteella, että ei välttämättä ainakaan kahteen seuraavaan lauttaan mahduttaisi. Mies oli jo kovasti sen näköinen, että hyvin todennäköisesti tulemme hyvin pian kääntymään pyörinemme takaisin mantereen suuntaan. Mutta o-n-n-e-k-s-i paikalle pysähtyi auttavainen moottoripyöräilijä pariskunta ja valisti meitä ajamaan rohkeasti jonon ohi lähemmäs lauttalaituria ja kärkkymään pääsyä lautan peräpaikoille. 

Tästä motoristien ja myös pyöräilijöiden edusta ollaankin nautittu sen jälkeen useammankin kerran Hailuoto vierailulla. Ja voin kertoa, että on huikea tunne ajaa monen sadan metrin pituisen autojonon ohi suoraan lauttaan! Ja tietenkin ollaan laitettu hyvä kiertämään ja pysähdytty aina lauttajonossa kertomaan kaksipyöräisille tästä etuajo-oikeudesta. Tämän kokemuksen toki voi saada myös polkupyörillä, ja sähköpyörillä poljettaessa ei matkastakaan tule liian raskas.

Oman idyllinsä saareen muodostavat Marjaniemen satamassa sijaitsevat matalat punavalkoiset kalastajamökit. Jokaisella pienellä mökillä on myös oma pieni huussinsa mökin vieressä. Vanhat kalastajamökit ovat nykyään lomalaisten käytössä. Osa mökeistä on kunnostettu ja niihin on rakennettu pieniä terasseja.

Alun perin useimmat kalamajoista olivat maatilojen rakennuksia, jotka purettiin ja pystytettiin uudestaan rannalle kalastajien käyttöön. Majat olivat hirsirakenteisia ja niissä oli olki- tai pärekatto. Yhtä huonetta lämmitti kiuas. Majan toisessa päässä oli hevos- tai verkkovaja. 

Hailuoto näyttäytyy parhaimmillaan silloin, kun malttaa viipyillä siellä kokonaisen päivän. Eli lähtee aikaisin aamulla katsomaan päivän valkenemista ja palaa auringonlaskun jälkeen viimeisimmillä lauttavuoroilla takaisin mantereelle. Yötäkin saarella voi olla (ja se on jopa suositeltavaa) rannan tuntumassa olevissa vuokramökeissä, hotellissa tai teltassa. Caravaanareille on tarjolla Matkaparkki Marjaniemen sataman kupeessa. 

Meille pienen budjetin matkailijoille teltta on ollut oikein sopiva tapa majoittua saareen. Teltassa nukkumisesta johtuvaa pientä epämukavuutta sietää, kun vastapainoksi on tarjolla näkymä merelle suoraan telttaleiristä. Meren äänet tuudittavat myös kivasti illalla uneen. Aaltojen humina voi olla myös yllättävän kovaäänistä, joten kovemmalla tuulella on hyvä muistaa pakata mukaan korvatulpat. Aika kivaa on myös herätä aamulla auringon lämmittämässä teltassa, tehdä muutama venyttelyliike ja juosta suoraan aamu-uinnille mereen. Ai että!  

Marjaniemessä vieraileville on käytössä wc matkaparkin huoltorakennuksessa. Samaiseen rakennukseen pääse myös halutessaan suihkuun 5 € hintaan. 

Marjaniemessä on rannan tuntumassa myös rykelmä herttaisia punaisia 2-3 kerroksisia mökkejä. Mökin omistajat vuokraavat mökkejä saaren vieraileville matkailijoille. Yövyimme muutama vuosi sitten yhdessä niistä, ja viihdyimme mökissä oikein mainiosti.  Ajankohta oli alkusyksystä, jolloin rantaelämä oli jo rauhoittunut ja saimme nauttia rannasta melkein itseksemme. Mökkihaku – Lomarengas

Muutama kiva ruokapaikkakin löytyy Marjaniemestä ihan rannan tuntumasta. Itse herkuttelimme viime kesänä Luovon Puikkarin lohikeitolla, makeahkolla ruisleivällä ja puolukkamehulla. Cafe Kaijasta saa keittolounasta, grilliruokaa sekä kahvia ja leivonnaisia. Luotsihotellin Ravintola Aavassa voi nauttia keittolounasta ja A la carte annoksia. Luotsihotellilla on myös oikein mukava terassi.

Herkutteluun tai tuliaisiksi voi käydä hakemassa kylmä- tai lämminsavu kalaa Hailuodon Halstarista, joka on auki kesäisin joka päivä. Halstarin myymälä löytyy Marjaniemestä ihan luotsihotellin kupeesta.

Jos on budget matkailija, kuten me aika usein, voi vaihtoehtoisesti myös hakea piknik eväät Hailuodon kylältä marketista. Sen ohi ajetaan joka tapauksessa matkalla saaren länsipuolelle Marjaniemeen. 

Hailuodon Marjaniemen kasvillisuus on omaleimaista ja osa on jopa alueellisesti uhanalaista. Ranta-alueen kasvistojen lomaan onkin rakennettu leveät pitkospuut, joita pitkin vierailijoiden toivotaan kulkevan. Pitkospuut ovat viehättävä osa Marjaniemeä ja niitä pitkin on mukava tepsutella ja välillä istahtaa penkille ihailemaan maisemaa. Pitkospuita pitkin ajavat myös pyöräilijät ja lapset skuuteilla. Hyvin ovat kaikki mahtuneet! Pitkospuilta erkanee tasaisin välein valmiiksi tallaantuneita  hiekkapolkuja, joita pitkin pääsee rantaan asti vahingoittamatta kasvustoa. 

Saaren majakka on  25 m korkea ja se on valmistunut  vuonna 1871. Majakka on toiminnassa edelleen.  Jos saaren ja merenkulun historia kiinnostaa, löytyy niistä tietoa esimerkiksi Reijo Heikkisen artikkelista Hailuodon Marjaniemen majakka ja saaren pookit. Majakan historiaan voi tutustua myös opastetuilla majakkakierroksilla.  

Saari vierailulla tehdään vain mukavia asioita ja mielellään mahdollisimman hitaasti.  Kävellään verkkaisesti harmaiksi vaalentuneilla pitkospuilla, istahdetaan välillä pitkospuiden varrella oleville penkeille, syödään eväitä ja nautitaan maisemasta. Välillä kahlaillaan rantavedessä ja hellepäivinä uidaan meressä. Syksyllä nuuskitaan kirpakkaa meri-ilmaa ja nautitaan vielä viimeisistä lämpimistä auringonsäteistä.  

Vaikka lauttajonossa olisikin ruuhkaa, on Marjaniemen hiekkarannalla aina, myös hellepäivinä rauhallista. Tätä seesteistä tunnelmaa on tarjolla ainakin sillan rakentamiseen asti. Joten nyt viimeistään kannattaa laittaa seuraavan kesän tai tämän syksyn To-Do -listalle käynti Hailuodossa!

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa