Vaikka en siedäkään sisällä havuja, niin onneksi talon ulkopuolelle voi niitä laittaa. Sisäänkäynnin luo istutin muhkean Kaukasianpihtan ja ulko-oveen ripustin (sisällä nopeasti sidotun) kuusenhavukranssin. Jo aikaisemmin syksyllä olin hankkinut kauniita ruskansävyisiä multicolor Callunoita, jotka natsaavat mukavasti tuohon meidän sinapinkeltaiseen ulko-oveen (väri on kuvissa todellista vaaleampi). Muutama Callunan oksa pääsi myös ovikranssiin somisteeksi. 

Kranssin teko on sellainen laji, että se koukuttaa. Pikkuhiljaa taito karttuu ja haluaa kokeilla erilaisia materiaaleja ja sommitteluja. Kuusenhavuista tehtyyn kranssiin sidoin Callunoiden lisäksi maljakkoon kuivuneet Eukalyptuksen oksat. Kranssin pohja on taivutettu pajusta. 

Lumen lakaisuun hankittiin Sokevan katuluuta, mikä on osoittautunut tosi hyväksi portaiden putsariksi. Viisteinen harjasten pää toimii hyvin lakaisussa ja viisteen ansiosta myös työergonomia on kohdallaan. Jotta nuo Piassava kuidusta valmistetut harjakset eivät vääntyisi, naputeltiin oven pieleen rautanaula, johon luudan voi ripustaa.

Lumiset kengät voi pyyhkäistä kookoskuituiseen ovimattoon. Niitä löytyy muutamalla eurolla sisustuskaupoista ja mattoa voi olla myynnissä myös rullatavarana rautakaupoissa.

Tiesittekö, että maaseudulla aikana ennen kännyköitä, eli kauan aikaa siten ;D…., nostettiin luuta ulko-ovea vasten, jos oltiin käyty yrittämässä kylään ja kotiväki ei ollut kotona…..  Silloin ei kaikissa taloissa ollut välttämättä edes telefoonia, ei siis minkäänlaista. Viestittely oli semmoista katuluuta koodikieltä. “No kävinpä teille yrittämässä kylään, mutta ettepä olleet kotona, niin katsotaanpa kuinka kauan teillä menee selvittää, että se olin minä.” Sitten kotiväki alkoi kyselemään tutuilta kylillä käydessään, että kävitkö meille yrittämässä viime torstaina kylään. Joskus kesti kauankin aikaa selvittää, että kuka oli ollut asialla. Joskus vierailijan henkilöllisyys ei selvinnyt ollenkaan. Jännittävää on ollut entisaikojen elämä maaseudulla :).  

OVIKRANSSIN OHJE

TARVIKKEET

Pajunoksia, pituus n. 80-100 cm

Kuusenoksia

Eucalyptuksen oksia, tässä on käytetty kuivattuja

Callunan oksia, ruskeita ja harmaita

Rautalankaa, Hox! …oikea kukkien sidontaan tarkoitettu sidontalanka ei löysty työstämisen aikana. 

Sivuleikkurit ja oksasakset

KRANSSIN VALMISTUS

  1. Kranssin pohja on tehty pajunoksista, jotka on taivutettu pyöreään muotoon ja sidottu sitten kiinni rautalangalla muutamasta kohdasta. Pajun saa pyöreäksi helposti kuivattamalla sitä pyöreässä astiassa, katso ohje  – – > Kattokranssin valmistus koivunoksista
  2. Merkitse Eukalyptus oksien kohdat (6 kpl) teipillä pajupohjaan ennen havunoksien kiinnittämistä, jotta ne asettuvat kranssiin tasaisin välein.
  3. Leikkaa kuusenoksat 15 cm pituisiksi ja asettele 4-5 oksan nippu kranssipohjaan ja sido rautalangalla kiinni. Lisää uusia oksia vähän edellisen päälle niin, että joka toinen oksanippu on hieman kranssin sisäkaarella ja joka toinen oksanippu kranssin ulkokaarella.
  4. Lisää teipillä merkityissä kohdissa havunoksanippuun myös Eucalyptuksen oksa ja muutama Callunan oksa ja sido kaikki kerralla kiinni. Jatka näin kranssin ympäri.
  5. Jos eukalyptukset nousevat liikaa kranssista, voit kiinnittää ne vielä lopuksi irrallisella rautalangan pätkällä oksan puolesta välistä.  Piilota rautalanka oksien väliin. Työskentele varovasti, jos käytät kuivattuja Eukalyptuksia. 
  6. Sido lopuksi vielä rautalangasta ripustuskoukku kranssin taakse.

Jostain syystä tuli nyt mieleen Miljoonasateen laulu Silmitön talvi. Sanoituksessa on symboliikkaa, jota sopi tähänkin aikakauteen.  Kylmiä talvisäitä on vielä edessäpäin, mutta niistäkin selvitään, kun rakkaus lämmittää <3. 

Tulkoon vaan silmitön talvi, hyytyköön maa, rakkauden riepuun me kietoudutaan.

Tulkoon vaan silmitön talvi, järjetön sää, meitä ei kylmetä routa ja jää.

– Heikki Salo, Miljoonasade, Silmitön talvi

Oikein ihanaa Joulua <3 <3 <3 !

Seuraa Blogia:

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *