Olen herkistynyt tuoksuille ja sen myötä elämä on muuttunut aika lailla. Tuoksut ja tuoksuttomuus ovat blogin kirjoituksissa taustalla ja välillä pääroolissakin. Mietin tuoksujen vaikutuksia sisustamiseen ja elämään yleensäkin.  Käytän ja testaan myös projekteissani tuoksuttomia tuotteita: sisustusmateriaaleja, tekstiilejä,  puhdistusaineita ja kosmetiikkaa. 

Tuoksuherkkyyttä on vaikea ymmärtää, jos sitä ei ole itse kokenut. Tuoksut ovat läsnä kotona ja kylässä, matkoilla ja työpaikalla, arjessa ja juhlassa. Tuoksuherkkä ihminen reagoi tuoksuihin ja hajuihin erilaisilla fyysisillä oireilla. Tuoksupitoisuudet voivat olla hyvin pieniä ja aiheuttaa silti voimakkaita oireita tuoksuherkälle.

Vahvasti tuoksuherkkiä on koko suomen väestöstä noin 10 %. Erilaiset tuoksut aiheuttavat oireita jopa 40 %:lle väestöstä. (https://www.allergia.fi/tutkimus/allergia/tuoksuherkkyys/#4a6f4426). Tuoksuherkkyyden kanssa kamppailee siis moni muukin.

Tuoksuherkkyys vaikuttaa myös sairastuneen henkilön kanssa samassa kodissa asuvien perheenjäsenten elämään. Tuoksuja sisältävien tuotteiden käyttöä joutuvat rajoittamaan myös sairastuneen ystävät ja työkaverit.

Jakamalla omia kokemuksiani voin ehkä jollain tasolla muuttaa ihmisten asenteita niin, että maailma muuttuisi vähemmän tuoksuvaksi.

kirjaamo@sisustusstoori.fi