Nyt käynnistetään pikkuleipä tuotanto vähän suuremmalla volyymillä. Juhlakeksit työstetään pikkuleipä pursottimella, eikä enää tarvitse yhtään stressata, tuleeko levonnaisista kauniita ja tasaisen kokoisia. Jos ensimmäiset keksi pursotukset eivät ole ihan täydellisiä, otetaan suklaat esiin ja dipataan pikkuleivän huonompi reuna siihen. Pikkuleipä tehtailussa auttaa jämäkkä Marcato pikkuleipäpursotin.
Kaupallinen yhteistyö Heirol’in kanssa.

Pursottimessa on musta jatkovarsi, joka napsautetaan paikoilleen ennen käyttöä. Kahvasta saa tukevan otteen ja pursotin annostelee taikinaa tasaisia määriä. Mäntä liikkuu ja lukittuu hyvin. Pursotin asetetaan leivinpellille ja kahvaa painetaan alaspäin, jolloin pursotin annostelee taikinan pellille.
Pursottimessa on mukana 20 erilaista keksi muottia. Muotteja voi myös vaihtaa helposti, vaikka taikinaa olisi vielä säiliössä. Lisäksi on mahdollista valita kaksi erilaista annostelu määrää. Kokeilemalla selviää, kumpi annostelu toimii parhaiten kunkin muotin kanssa.
Pursottimen mukana tulee ohjekirja ja 10 erilaista pikkuleipä reseptiä. Ohjekirjassa kielenä on englanti, italia, ranska, saksa tai espanja, eli nyt pääset tutustumaan halutessasi vaikka italian leivontasanastoon. Hyvät kuvat selventävät asiaa. Ohjeissa on käytetty mittayksikköinä grammoja. Jotta pääset nopeasti alkuun, tässä perus pikkuleipätaikinan ainesosat muutettuna grammoista desilitroiksi: 7,5 dl vehnäjauhoja – 2,5 dl sokeria – hyppysellinen suolaa – 4 kananmunan keltuaista – 250 g voita – 0,5 dl maitoa. Sekoitusjärjestyksen löydät ohjekirjasta.

Pikkuleivät pursotetaan suoraan pellille, leivinpaperia ei käytetä. Pikkuleivät tarvitsevat tarttumapintaa, jotta pursotin toimii hyvin. Jos käytät leivinpaperia, pikkuleivät eivät välttämättä irtoa pursottimesta. (Testasin myös leivinpaperille pursottamista ja se ei toiminut). Jos teet isomman taikinan ja pursotat samalle pellille useamman satsin pikkuleipiä, muista pyyhkiä rasva ensin pois pellin pinnasta.
Kuvassa pellillä olevat pikkuleivät ovat ensimmäiset jotka pursotin, ja näin kauniita ovat. Olisikohan laadukkaalla työvälineellä asiaan vaikutusta?
– -> Marcato pikkuleipäpursotin ja 20 vaihtomuottia
Marcato reseptin mukaan tehty perustaikina jättää hyvin tilaa makeille koristeille. Pursottimella valmistat keksipohjat nopeasti ja sen jälkeen voit keskittyä oleelliseen eli pikkuleipien koristeluun.
Heirol’ ilta on saatavilla silikonipintainen leivinpelti, jonka kanssa ei tarvitse käyttää leivinpaperia. Taikina ei tartu vuokaan, joten sen pintaa ei tarvitse myöskään voidella. Pelti on kätevä paistoalusta erityisesti hajamielisille leipureille, jotka eivät muista ostaa leivinpaperia.

Pikkuleipä taikinaan käytettiin vain munan keltuaiset, joten käytin valkuaiset pannukakkuun. Pannukakun rakenteesta tulee hattaramaisen kevyt, kun taikinaa vatkaa vispilällä pari minuuttia ainesten sekoittamisen jälkeen. Taikinaan ei lisätä rasvaa ollenkaan, sen sijaan öljy sivellään pannarin pintaan paistamisen alkuvaiheessa. Kun taikinaa ei ole liikaa, pannarista tulee ohut ja pannari ehtii paistua myös sisältä.

Hattara pannukakku
Ohje on mitoitettu Heirol’in 30 x 44 cm uunivuokaan
- 3 dl maitoa
- 1 dl vettä
- 4 kananmunan valkuaista
- 1 kananmuna
- 1/4 tl suolaa
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,25 dl öljyä
- 3 rkl sokeria
- Sekoita kulhossa kananmunan valkuaiset, kananmuna ja suola.
- Lämmitä maito ja vesi ja sekoita ne taikinaan.
- Sekoita vehnäjauhot taikinaan.
- Vatkaa taikinaa vispilällä pari minuuttia.
- Kaada taikina silikonoidulle uunipellille (30 x 44 cm). Jos käytät tavallista uunipeltiä, voitele se öljyllä ennen taikinan lisäämistä.
- Paista pannukakkua uunissa 200° C noin 5 minuuttia, eli kunnes pannari on paistunut kiinteäksi. Valuta ja levitä pannarin pinnalle öljyä. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia kunnes pannari on kypsä.
- Ripottele pannarin pinnalle sokeria.
Heirol uunipellissä on silikonoitu pinta, johon taikina ei tartu. Pintaa ei tarvitse voidella, eikä leivinpaperia tarvita. Pelti ei vääntyile uunissa, mikä onkin erityisen tärkeää pannarin paistamisessa. Maksimi käyttölämpötila on 240 °C. Peltien valmistuksessa ei käytetä ihmisille ja luonnolle haitallisia PFAS-kemikaaleja tai muovia.
Harjaksilla oleva öljypullon vaihtopäällä voitelet siististi leivonta astiat ja leivonnaisten pinnat. Silikoni harjaspäällä annostelet maltillisesti öljyä. Vaihtopään ilmatiiviin rakenteen ansiosta öljy säilyy pitkään raikkaana.
Heirol on Turussa sijaitseva suomalainen perheyritys, joka on perustettu 1991. He valmistuttavat ja tuovat markkinoille laadukkaita ja käytännöllisiä pienkeittiövälineitä, joilla haluavat innostaa suomalaisia valmistamaan enemmän ruokaa kotona yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Heirol tuotteita on saatavilla Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Tanskassa ja Baltian maissa. Heirol brändin alla on useita tuotemerkkejä: Steely kattilat ja pienvälineet, Steelsafe Pro paistinpannut ja Cerasafe Pro paistoastiasarja. Lisäksi heillä on Marcato-pastakoneiden ja Bialetti-espressokeitinten maahantuonti.
Käy tutustumassa – – > Heirol’ in tuotevalikoimaan

Pikkuleipien leivontaan saatat saada kaveriksi myös teknisistä asioista kiinnostuneita perheen jäseniä. Pursottimessa on säätövipuja, liikkuvia osia ja tekniikkaa. Pursottamisen tarvitaan myös vähän voimaa. Jos oikein hyvin käy, voit delegoida jatkossa kaikki kevätjuhlien pikkuleipä tehtailut perheen teknikko-insinööreille.
🍪🍪🍪