– bambu goes black –

Tuolien pintakäsittely mustaksi.

Terassillamme olevat bambutuolit ovat kymmenen vuotta vanhat. Ne ovat kulkeneet mukanamme muutosta toiseen ja asettuneet aina kulloisenkin asunnon terassille. Istuinosan kankaita on uusittu useaan kertaan vuosien kuluessa, mutta bamburunko on ollut koko ajan vaalea ja lakkapintainen.

Ajan saatossa bambun pinnassa oleva lakkaus oli alkanut hilseillä ja bambuun oli alkanut tulla myös ikävän näköistä hometta. Jotain piti asialle tehdä. 

En halunnut luopua tuoleista, koska niissä on on hyvä istua ja ne vievät vähän tilaa varastossa talvisäilytyksessä. Tuolit ovat myös kevyen näköiset pienellä terassilla, vaikka ovatkin ulkomitoiltaan aika kookkaita. Lisäksi tuolien ristikkomainen muoto tuo myös kivaa vastakohtaisuutta muuten terassin suoralinjaiselle muodoille.

Bambutuoleissa on myös vahva kesäfiilis. Kesä alkaa siitä, kun tuolit nostetaan varastosta ulos terassille aurinkoon. Usein kesän ensimmäiset jäätelöt nautitaan juuri näissä tuoleissa istuen. Samalla toivotetaan uusi kesä tervetulleeksi. 

Käsinojassa näkyy bambun alkuperäinen väri – pieni korjauksen paikka.

Niinpä sitten ryhdyttiin tuunaushommiin:

Bambun pinta hiottiin karkeaksi hiomapaperilla (P80). Lisäksi tummunut pinta pestiin veteen laimennetulla Klorinilla.  Kaikkea pinnassa olevaa hometta ei saatu pois hiomalla eikä myöskään Klorin pesulla. Niinpä pintakäsittelyyn valittiin tumma väri eli musta. Väri ehdotus tuli mieheltä, ja olin siitä aika hämmästynyt. Mies kun on ollut jo pitkään sitä mieltä, että “pitääkö kaikki olla aina mustaa…?” Joskus musta tosiaankin on ainoa ja oikea vaihtoehto!!!

Reagoin voimakkaasti erilaisiin tuoksuihin, joten pintakäsittely aineen valinta on haastavaa. Haasteena oli myös bambupinnan liukkaus ja värin tarttuminen riittävän peittävästi  ja tasaisesti bambun pintaan. Käsittelyaineeksi valittiin  vanha luottotuote eli Osmo Color Eco Garden ja sävy hiili. Hiili sävyllä olin käsitellyt pihassamme muitakin puupintoja ja tuote ei ole aiheuttanut minulle tuoksu ärsytystä eikä mitään oireita. 

Tuolit käsiteltiin ulkona. Meillä on pikku pihassamme koristekatetta mm. pensasaidan juurella ja ympärillä. Tumma koristekate on ollut hyvä alusta, kun jotain on haluttu käsitellä mustalla. Alustaa ei tarvitse suojata, koska katteelle tippuvat  maaliroiskeet uppoavat katteeseen. Tähän katteen päälle kun vain laskee maalattavan ja ei kun hommiin. Niin kätevää! 

Tuolit maalattiin pensselillä kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros tarttui hyvin puhtaaseen bambupintaan, mutta paksummissa lakkauskohdissa pensseli tuntui vain liukuvan pinnalla. Toinen käsittelykerros tehtiin 12 tunnin kuluttua. Toinen kerros tarttui hyvin ja tasoittui tummaksi värikerrokseksi. Muutamia kohtia käsittelin vielä kolmannen kerran pinnan hiukan kuivuttua. Eco Gardenista ei tule maalimaista kalvoa pintaan, vaan tuote jää pintaan kauniiksi puolihimmeäksi värikerrokseksi. Tuote kuivuu nopeasti, joten tuolia oli helppo käännellä maalauksen aikana. 

Tuolien istuinosan kangas on jämäkkä palmunlehtikuvioisen markiisikangas. Liian ohut ja harvasidoksinen kangas ei toimi istuinosassa, koska se ei anna tarpeeksi tukea. Markiisikankaat ovat käsitelty vettä ja likaa hylkiviksi ja niissä on mukana UV- ja homesuoja. Kaavana käytän aina vanhaa istuinosaa, jonka mukaan leikkaan uuden. Lisään vain saumavarat. Kangas on pujoteltu paikoilleen bambukeppien väliin. Irtonaiset bambukepit on kiinnitetty vielä mustilla nippusiteillä, jotta ne pysyvät paikoillaan. Tuulessa kangas heiluu ja aiheuttaa irtokeppien kolinaa, joten tiukka kiinnitys on tarpeen. 

Pujotusaukot huoliteltiin siksakilla ja tikattiin nurjalle puolelle.

Tuolit ovat olleet lähes joka päivä käytössä pari kuukautta ja Eco Garden on pysynyt hyvin bambupinnalla.  Alkukesän helteet hemmottelivat meitä, joten ne pääsivät heti käsittelyn jälkeen varsinaiseen tarkoitukseensa eli aurinkotuoleiksi. Sateisina päivinä bambutuolit on nostettu sateelta suojaan. 

Bambutuolit saivat nyt musta-valko-harmaa väripesun ja jatkoaikaa lisää monta vuotta! 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Bloglovin´

2 thoughts on “Mustat bambutuolit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.