– bambu goes black – näin käsittelet kulahtaneet bambutuolit

Kymmenen vuotta vanhat bambutuolit ovat kulkeneet mukanamme muutosta toiseen. Ne ovat löytäneet paikkansa jokaisen asunnon terassilta ja niitä on käytetty paljon. Istuinosan kankaita on uusittu useaan kertaan vuosien kuluessa, mutta bamburunkoon ei ole tarvinnut aikaisemmin kajota. Se on ollut koko ajan vaalea ja lakkapintainen.

Ajan saatossa bambun pinnassa oleva lakkaus oli alkanut hilseillä ja bambuun oli alkanut tulla myös ikävän näköistä hometta. En halunnut luopua tuoleista, koska niissä on on hyvä istua ja ne vievät vähän tilaa varastossa talvisäilytyksessä. Jotain piti asialle tehdä. 

– Niinpä sitten ryhdyttiin tuunaushommiin –

Bambutuolien pintakäsittely mustaksi

Bambun pinta hiottiin karkeaksi hiomapaperilla (P80). Lisäksi tummunut pinta pestiin veteen laimennetulla Klorinilla. Kaikkea pinnassa olevaa hometta ei saatu pois hiomalla eikä myöskään Klorin pesulla. Niinpä pintakäsittelyyn valittiin tumma väri eli musta. Väri ehdotus tuli mieheltä, ja olin siitä aika hämmästynyt. Mies kun on ollut jo pitkään sitä mieltä, että “pitääkö kaikki olla aina mustaa…?” Joskus musta tosiaankin on ainoa ja oikea vaihtoehto!!!

Reagoin voimakkaasti erilaisiin tuoksuihin, joten pintakäsittely aineen valinta on haastavaa. Haasteena oli myös bambupinnan liukkaus ja värin tarttuminen riittävän peittävästi  ja tasaisesti bambun pintaan. Käsittelyaineeksi valittiin  vanha luottotuote eli Osmo Color Eco Garden, sävy hiili. Hiili sävyllä olin käsitellyt pihassamme muitakin puupintoja ja tuote ei ole aiheuttanut minulle tuoksu ärsytystä eikä mitään oireita. 

Tuolit käsiteltiin ulkona. Pikku pihassamme pensasaitojen ympärillä oleva tumma koristekate on ollut hyvä alusta maalaukselle. Kun jotain on haluttu pintakäsitellä/spray maalata mustalla, esineen on voinut laskea tähän puukatteen päälle. Alustaa ei ole tarvinnut suojata, koska tippuvat maaliroiskeet on uponneet katteeseen. Niin kätevää!  Ei kun hommiin vaan.

Tuolit maalattiin pensselillä kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros tarttui hyvin puhtaaseen bambupintaan, mutta paksummissa lakkauskohdissa pensseli lähinnä liukui pinnalla jättämättä väriä pintaan. Toinen käsittelykerros tehtiin 12 tunnin kuluttua ja se tarttui hyvin ja tasoittui tummaksi värikerrokseksi. Muutamia kohtia käsittelin vielä kolmannen kerran pinnan hiukan kuivuttua. Eco Gardenista ei tule maalimaista kalvoa pintaan, vaan tuote jää pintaan kauniiksi puolihimmeäksi värikerrokseksi. Tuote kuivuu nopeasti, joten tuolia oli helppo käännellä maalauksen aikana. 

Kansituolien kankaan uusiminen

Tuolien istuinosan kangas on jämäkkä palmunlehtikuvioisen markiisikangas. Liian ohut ja harvasidoksinen kangas ei toimi istuinosassa, koska se ei anna tarpeeksi tukea. Markiisikankaat ovat käsitelty vettä ja likaa hylkiviksi ja niissä on mukana UV- ja homesuoja. Kaavana käytän aina vanhaa istuinosaa, jonka mukaan leikkaan uuden. Lisään vain saumavarat. Pujotusaukot huolittelen siksakilla ja tikkaan nurjalle puolelle. Kangas on pujoteltu paikoilleen bambukeppien väliin. Irtonaiset bambukepit on kiinnitetty mustilla nippusiteillä, jotta ne pysyvät paikoillaan. Tuulessa kangas heiluu ja aiheuttaa irtokeppien kolinaa, joten tiukka kiinnitys on tarpeen. 

Tuolit ovat olleet lähes joka päivä käytössä pari kuukautta ja Eco Garden on pysynyt hyvin bambupinnalla.  Alkukesän helteet hemmottelivat meitä, joten ne pääsivät heti käsittelyn jälkeen varsinaiseen tarkoitukseensa eli aurinkotuoleiksi. Sateisina päivinä bambutuolit on nostettu sateelta suojaan katoksen alle. 

Bambutuoleissa on läsnä vahva kesäfiilis. Kesä alkaa siitä, kun tuolit nostetaan varastosta ulos terassille aurinkoon. Tuolit ovat kevyen näköiset pienellä terassilla, vaikka ovatkin ulkomitoiltaan aika kookkaita. Lisäksi tuolien ristikkomainen muoto tuo myös kivaa vastakohtaisuutta muuten terassin suoralinjaiselle muodoille. Musta väri vielä korostaa tuolin rakennetta. Usein kesän ensimmäiset jäätelöt nautitaan juuri näissä tuoleissa istuen. Samalla toivotetaan uusi kesä tervetulleeksi. 

Bambutuolit saivat nyt musta-valko-harmaa väripesun ja jatkoaikaa lisää monta vuotta! 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Mustat bambutuolit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *