Viisivuotias Helmi tarvitsi sänkyynsä uuden päiväpeiton. Tytön mielikuva peitosta oli hyvin selkeä: “Kullanvärinen ja siinä pitää olla helmiä”.  Kankaaksi valitsin ryhdikkään taftin ja vuoriksi pehmeän tikkikankaan. Taftissa on kaunis konekirjailtu köynöskuvio, mikä vie ajatukset satumaailmaan ja Prinsessa Ruususeen ja  sopii hyvin pienen tytön huoneeseen. Kullanhohdetta peittoon saatiin koristehelmillä ja satiininauhalla. Kankaan sävykään ei ole kovin kaukana  kullanväristä, jos asiaa näin aikuisen näkökulmasta tarkastelee. Oikeat kultahiput kun ovat väriltään vihertäviä.

Päällimmäiseksi kankaaksi kannattaa valita ryhdikäs materiaali, jotta saa tehtyä tikkaukset siististi. Helmi tytön peitteessä käytetty polyesteritafti oli ihanan kiitollista ommeltavaa, koska se pysyi hyvin suorassa tikkauksessa ja asettui napakasti myös kulmissa. Vasta-alkajakin onnistuu näillä materiaaleilla, kunhan vain neulottaa tikkauksen linjat huolellisesti. Jäykkä tafti tuo myös tikatut kuviot hyvin esille. 

Lasten tekstiilien ompelussa voi hyvin tehdä överit ja päästää luovuus reilusti valloilleen. Erilaiset materiaalit ja kankaan kuviot ruokkivat luovuutta, joten suunnitelma saa elää ja ompelutyö saa muuttua ompeluprosessin aikana. Tässä peitteessä käytin vuoritikin kuviota hyödyksi tikkauksen kuvion suunnittelussa: Peitteen reunaan tikkailin siksak kuvion ja peitteen keskelle ruutuja. Ompelin myös satiininauhan kiinni siksak ompeleella. Näin saatiin hauskoja pieniä yksityiskohtia lastenhuoneen tekstiiliin.

Peitteestä tuli superkevyt, joten pieni ihminen saa sen itsekin hyvin sänkyynsä paikoilleen. Napakan rakenteen ansiosta peittoa ei myöskään tarvitse paljoa oikoa, vaan se levittyy sänkyyn helposti. 

Helmien ja rusettien kiinnittäminen peitteeseen käsin ompelemalla oli hidas, mutta mukava työvaihe. Kun sain siirrettyä syrjään yksinkertaisen työvaiheen aiheuttamat turhautumisen tunteet, aloin nauttimaan jokaisesta pistosta. Laitoin taustalle soimaan rauhallista pianomusiikkia ja keskityin vain juuri tähän työhön. Nautin peitteen materiaaleista ja väreistä. Mietin myös pienen tytön iloa, kun hän saa peitteen itselleen. Ihana rauhallinen työvaihe ja pysähtyminen kaikenlaisen suorittamisen keskellä. 

Ompelutöissä (ja käsitöissä yleensäkin) joutuu joskus muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa ja tekemään eri tavalla, kuin on aikonut. Esimerkiksi työhön suunnitellut tekniikat tai työtavat eivät sovellukaan toteutettavaksi hankituilla materiaaleilla. Tai oma visio lopputuloksesta on liian vaikea toteuttaa. Tämä epävarmuus tekeillä olevan työn onnistumisesta onkin varmaan yksi syy, miksi  ompeluharrastukseen jää “koukkuun”. Joskus tulee sekundaa ja joskus taas yllättää itsensä, vaikka jollain uudella ompeluteknisellä oivalluksella. 

Ompeluohje lapsen peittoon

TARVIKKEET

 • Kangasta 2 m, konekirjailtu polyesteri tafti Sophie, Eurokangas
 • Vuoritikkiä 1,9 m, diagonaaliin tikattu neliökuvio
 • Satiininauhaa leveys 6 mm,   6,2 m 
 • Kullanvärisiä helmiä, halkaisija 3 mm 

LEIKKAA

(sängyn koko 80 x 160 cm)

Huomioi leikatessa kankaan kuvio sekä tikkivuorikankaan tikkauskuvio. 

 1. Leikkaa päälliskankaasta 120 x 200 cm kokoinen palanen (eli 40 cm leveämpi ja 40 cm pidempi kuin sänky).
 2. Vuoritikki kannattaa leikata vasta päälliskankaan reunataitteiden silittämisen jälkeen, jotta saat juuri oikean kokoisen vuorin peitteeseen.  Keskitä vuoritikin ruutukuvio pituus- ja  leveyssuunnassa, jotta saat tikkauskuviot symmetrisesti peitteeseen.
 3. Leikkaa vuoritikki 106 x 186 cm kokoiseksi palaseksi (reunataitteen leveys on 7 cm, ommeltuna 6 cm). 

OMPELE

 1. Silitä päälliskankaaseen 7 cm taitteet kaikille sivuille. Silitä nurkkiin viistot ompelulinjat. Ompele sauma jättäen sisänurkkaan 1 cm ompelematta, jotta saat saumanvarat siististi. Tikkaa reunataite. 
 2. Kiinnitä neuloilla tikkivuori päälliskankaaseen. Tikkaa peitteeseen kuviot: Siksak kuvio peitteen reunaan ja ruutukuvio peitteen keskelle. Käytä neuloja (tai merkitsemiskynää) apuna, jotta saat tikattua kuvion oikeita linjoja pitkin. 
 3. Ompele satiininauha peittoon: Polta varovasti nauhan aloituspää, jotta se ei purkaudu (= vie nauha noin 5 mm päähän liekistä ja anna reunan sulaa hieman). Merkitse nauhan paikka 2,5 cm päähän reunaan tikatusta siksak-kuviosta. Ompele nauha sik-sak ompeleella paikoilleen. Polta vielä lopuksi nauhan pää ennen viimeisiä tikkejä. 
 4. Ompele vielä reunan sik-sak tikkaukseen helmet paikoilleen. 

RUSETIT SATIININAUHASTA

Leikkaa satiininauhasta 11 cm pitkiä nauhoja. Polta nauhojen päät, jotta ne eivät purkaudu. Taittele nauha rusetiksi. Kiinnitä jokainen nauhan taite pienelle ommelpistolla. Kiinnitä rusetti peitteeseen ja ompele lopuksi helmi rusetin keskelle.

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Helmillä koristeltu päiväpeite pienen tytön huoneeseen

  1. Kiitos Hannele, sitä oli kyllä tosi kiva tehdä ja suunnitella ! Olen nyt ihan koukussa kaikenlaisiin nauhoihin ja muihinkin koristeisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *