Hankimme muutama vuosi sitten makuuhuoneeseen tuplaleveän untuvatäkin ja pari siihen sopivaa pussilakanaa. Niinpä yhden hengen pussilakanat jäivät ylimääräisiksi ja ne ovat nykyään ainoastaan vieraskäytössä.  Näitä vieraspussilakanoita on aika monta, joten aloin miettimään niille uutta käyttöä. 

Koska tyynynliinoista oli uupelo, ei tuunausideaa tarvinnut kovin kauan miettiä. Yksi liinavaatekaappini suosikki, perkaalipuuvillainen pussilakana muuntui nyt tyynynliinoiksi. Perkaali on ihana liinavaatemateriaali, koska se on pehmeää, sileää ja tuntuu miellyttävältä iholla. Perkaali on myös kestävää, koska se valmistetaan hyvin ohuista langoista, jotka kudotaan tiheäksi kankaaksi. 

Koska kangasmateriaalia oli kerrankin runsaasti, valmistin pussilakanasta kehyksellä olevia tyynynliinoja. Halusin makuuhuoneeseen ripauksen hotellitunnelmaa, joten lisäsin tyynynliinojen reunaan koristenauhan. Tyynynliinassa on nappikiinnitys ja sisäpuolella on “tyynytasku”, jotta tyynynliina pysyisi hyvin paikoillaan. 

Ompelussa joutuu tekemään usein kompromisseja. Etsin tyynynliinojen koristenauhaksi satiininauhaa ja kun sitä ei löytynyt, valitsin ripsisidoksisen raitanauhan. Kahdella valkoisella raidalla onkin hauska vaikutus. Meillä on nyt makuuhuoneessa vallitsevana  sisustustyylinä  New England. 

Kehystyynyjen ompeluohje

Tarvikkeet kahteen tyynynliinaan

 • Pussilakana tai kangasta 2,5 m
 • Koristenauhaa 5 m
 • Nappeja 6 kpl
 • Kovikekangasta  0,16 m

Leikkaa

Huomioi leikatessa kankaan kuvio. Voit “leikata” kappaleet myös repimällä. Tee pieni viilto saksilla aloituskohtaan ja revi kappaleet. Tällöin leikkauskohta kulkee varmasti lankasuoraan. Itse revin kappaleet koko pussilakanan leveydeltä, ja leikkasin ylimääräisen kankaan pois vasta ennen sivusaumojen ompelua.         

 • 62 x  ja 105 cm   2 kpl (päällyspuoli)
 • 62 x 70 cm   2  kpl  (alapuoli)
 • Leikkaa kovikekankaasta  4 x 50 cm    4 kpl 

Ompele

 1. Ompele päärme pidemmän kappaleen (62 x 105 cm) lyhyelle sivulle.
 2. Kiinnitä 20 cm päähän päärmeestä, kankaan oikealle puolelle, 4 cm leveä tukikangas silittämällä.  Silitä sitten kangas taitteelle ja tikkaa kiinni. Tähän listaan kiinnitetään lopuksi napit.
 3. Silitä taite 5 cm päähän napituslistasta = tyynyn kehys 
 4. Silitä myös pienemmän (62 x 70 cm) tyynynliina kappaleen lyhyelle sivulle  4 cm leveä kovikekangas, tikkaa 2 cm leveäksi nappilistaksi. Tähän listaan tehdään lopuksi napinlävet.
 5. Ompele sivusaumat. Huolehdi, että tyynytasku jää tyynynliinan sisäpuolelle.
 6. Tikkaa tyynyn kehys 5 cm päähän reunasta. Kiinnitä koristenauha kahdella ompeleella kehystikkauksen viereen. 
 7. Tee napinlävet nappilistaan ja ompele lopuksi napit paikoilleen.

Tässä vielä poikkileikkaus piirustus tyynynliinan ompelusta. Näitä piirrettiin “ompelukoulussa” aikoinaan.  Ymmärtääkö näitä kukaan nykyään? Toivottavasti jollekin on kuvasta apua :).  

Tyynyjä ei voi koskaan olla liikaa – ei ainakaan makuuhuoneessa. Tässäpä on nyt pehmeyttä kerrankin riittävästi. Tähän komboon tarvitaan enää  hyvä kirja, suklaata ja torkkupeitto. Näillä mennään kohti talvea! 

Pussilakanasta jäi vielä kangasta, joten tein pienistä reunapaloista vielä pesupusseja.  Jostain syystä olen nyt koukussa koristenauhoihin, joten pesupussitkin saivat kullanväriset kiristysnyörit. Arjen keskellä pienillä kauniilla asioilla on merkitystä – ainakin minulle.

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Vanhasta pussilakanasta “New England” tyynynliinat ja loppupaloista pesupusseja

 1. Hei, voisitko kertoa mistä nuo sängynpääty seinällä olevat valkoiset vintage “laatat” ovat? Näin vastaavia kesällä Amsterdamissa kokoa 62cmx62cm.

  1. Hei Leena,

   Laatat on tapettia Reclaimed 2701-22305 ja löytyy esim. https://www.tapettitaivas.fi/fi/tuote/tapetit/fine-decor/reclaimed-kuitutapetit/2701-22305/reclaimed-kuitutapetti .

   Tapetissa olevan laatan leveys on tarkasti 62,2 cm. Kannattaa huomioida tuo mitta, jotta laatta tulee kokonaisena seinälle. Korkeus suunnassa raportti on 53 cm. Katon rajasta tapetointi aloitetaan myös ehjällä laatalla, niin ei tule hassun näköinen. Meillä tuo laattakuva meni juuri tasan seinän leveyteen :).

   Tapettiin on onnistuttu saamaan hyvin aito laatta vaikutelma. Lisää kuvia samasta tapetista löytyy myös postauksesta https://sisustusstoori.fi/2020/10/16/seinahylly-oven-ylapuolelle-ja-sailytyslaatikot-etiketeilla/

   Eli jos et löydä aitoja metallilaattoja, niin tapetointi on yksi vaihtoehto. On ainakin helppo kiinnittää 😀 !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *