Look Up !

Pienen kodin ongelmat liittyvät usein säilytystiloihin,  tai niiden puuttumiseen. Tavaroille on joskus vaikea löytää edullisia säilytysratkaisuja, jotka olisivat myös toimivia. Erityisen hankalaa säilytysongelman ratkaiseminen on silloin, kun kodin asukas on innokas ompelija ja tuunaaja, jonka harrastusmateriaalit tarvitsevat säilytystilaa.

Me ratkaisimme ongelman seinähyllyllä, joka on kiinnitetty makuuhuoneen oven yläpuolelle. Hyllyn päälle on sijoitettu kuusi isoa pahvista säilytyslaatikkoa, joihin mahtuu ompelutarvikkeiden lisäksi myös kausivaatteita ja kodin tekstiilejä. Koska säilytysratkaisu sijoitettiin korkealle, jäivät kaikki kulkulinjat huoneessa vapaaksi. Tilaa jäi myös hyvin sängyn molemmille puolille.  

Meillä ei ole erikseen työhuonetta, joten työpöytämme sijaitsee olohuoneessa. Työpiste ja tarvikkeiden säilyttäminen on sovitettava neutraaliksi osaksi muuta sisustusta. Ompeluvälineitä ja pienempiä tarvikkeita (langat, nauhat, napit) säilytetään työpöydän laatikoissa. Säilytystilaa tarvitaan lisäksi ompeluprojekteista ylijääneille kangaspaloille ja täytevanulle.

Kun tilaa ei ollut enää käytettävissä lattialla ja alhaalla, niin nostettiin katsetta ylöspäin ja päätettiin hyödyntää tilaa seinällä ja korkealla. Makuuhuoneen oven yläpuolelta löytyi hukkatilaa, joka sopi hyvin materiaalilaatikoiden säilytykseen. Kapea säilytyshylly mahtui makuuhuoneeseen myös visuaalisesti, koska makuuhuoneen pari seinää olivat aika valjun näköiset. 

Seinähyllyn valmistus oven yläpuolelle

Hylly mitoitettiin koko seinän pituiseksi ja hyllyn kiinnityslinja määräytyi oven yläreunan mukaan. Hylly on tehty mänty liimapuulevystä ja mäntykannakkeista. Pinta on käsitelty kalkkimaalilla.

  • Liimapuulevyä, mänty, 18 x 300 x 2000 mm 2 kpl
  • Hyllynkannakkeita, mänty, 270x310mm 4 kpl
  • Kalkkimaalia, Rust-Oleum Chalky Finish, Winter grey, 125 ml
  • Kiinnitys itseporautuvilla kipsilevyankkureilla (metalli) ja ruuveilla

Hyllyssä pintakäsittelynä käytetyn Rust-Oleum kalkkimaalin pinta jää pensselillä levittämisen jälkeen vähän raffiksi. Kalkkimaalin pinta ei tasoitu kovin sileäksi ja maalarin “kädenjälki” todellakin näkyy lopputuloksessa. Miehen mielestä pinta on mukavan rosoisen näköinen ja itsekin olen siihen jo tottunut. Myös sängynpääty on maalattu samalla kalkkimaalilla.

Kalkkimaalin työohjeissa suositellaan viimeistelemään pinta lopuksi vahalla, jotta sitä tulisi kestävämpi. Hyllylevyihin ja kannakkeisiin emme laittaneet suojavahaa, mutta sängynpäätyyn lisäsimme sitä kerroksen. Hyllylevyt ovat vähällä kulutuksella ja hyllylevyn yläpinta on joka tapauksessa piilossa katseilta, joten mahdollinen kuluminen ei haittaa.

Rust-Oleum kalkkimaalin tuoksu oli mieto ja se ei aiheuttanut tuoksuärsytys oireita maalatessa. Pintaan siveltävässä vahassa sen sijaan oli voimakkaampi tuoksu, joten jos on herkistynyt tuoksuille, kannattaa vaha jättää pois. Tuoksuasiat ovat yksilöllisiä, ja kukin reagoi eri tavalla. Me tuuletimme sängynpäätyä ulkona (lasitetulla terassilla suojassa) parin viikon verran ja sen jälkeen päädyn saattoi tuoda sisälle  makuuhuoneeseen. 

Laatikoiden pohjaan laitettiin huopapalat, jotta laatikot liukuisivat helposti levypinnalla alas otettaessa. Huopa suojaa myös pahvilaatikoiden pohjia kulumiselta. 

Laatikoiden nimikoimiseen löytyi Granit:ista metalliset etikettikotelot. Ne sujahtavat juuri sopivasti laatikon reunaan ja pysyvät hyvin paikoillaan. Laatikoiden kannet ovat aika korkeita, mutta etiketit jäävät kuitenkin riittävästi näkyviin. Etikettien tekstit on työstetty Dymo-tarrakirjottimella. 

Laatikot ovat neutraalit valkoiset ja katon kanssa samanväriset, joten alhaalta päin katsottuna ne eivät ole liian raskaan näköiset. Kannakkeissa ja sängynpäädyssä toistuu sama kolmio muoto, mikä on sattumaa, mutta näyttää hauskalta huoneessa. Maltillisen väri- ja muotomaailman vuoksi huone jää riittävän rauhalliseksi kokonaisuudeksi, eikä tule tunnetta varastotilasta.  

Jotta euroja jäisi seuraaviinkin DIY projekteihin, koitan aina etsiä tarvikkeista ja materiaaleista edullisimpia vaihtoehtoja. Liimapuulevy olisi voinut olla leveämpää, mutta kaupassa iski visuus ja ostimme vain 300 mm syviä levyjä.

Käytössä olemme huomanneet, että tuo vajaa hyllysyvyys onkin laatikoita alas otettaessa ihan kätevä syvyys. Kevyet laatikot saa jopa ilman apujakkaraa nostettua alas, kun vain vähän nykäisee laatikon kulmista. Laatikko siis tavallaan kippautuu alas.

Useimmiten käytämme kuitenkin apuna pientä porrasjakkaraa laatikoiden alas nostossa, tai ainakin viimeistään ylösnostossa takaisin hyllylle. Laatikot on siis kohtalaisen helppo nostaa ylös, jos sisältö ei ole kovin painavaa. 

Yksi vinkki vielä: Hyllykannakkeisiin voi kiinnittää kaikenlaista hauskaa – vaikka lukuvalon, jonka voi välillä suunnata kohti kattoa ja saa näin huoneeseen epäsuoran valon. 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *