Kalusteiden kierrätys

Yksi syksyn pakollisista puutarhatöistä on puutarhakalusteiden siirtäminen varastoon suojaan talvelta. Meidän pieneen 2×4 m2 pihavarastoon (muiden siellä säilytettävien tavaroiden lisäksi) mahtuu pari kokoon taittuvaa aurinkotuolia ja grilli. Sitten onkin varaston säilytyskapasiteetti käytetty. 

Loput puutarhakalusteet täytyy sijoittaa lasitetulle terassille. Ja jotta ne mahtuisivat “lasihuoneeseen”, on sieltä vietävä jotain pois. Koska en halua tehdä lasihuoneesta pelkästään huonekaluvarastoa, on kalusteille pitänyt keksiä toimiva, kodin sisäinen kierrätys systeemi. Eli me siirtelemme ja “vyörytämme” kalusteita sisä- ja ulkotilojen välillä.

Terassin sisustaminen syksyllä on siis operaatio, jossa puretaan kalusteita osiin ja siirretään niitä paikasta toiseen. Talveksi terassin ruokapöydän jalat ruuvaillaan irti pöydän kansilevystä ja jalat viedään varastoon. Kansilevy nostetaan terassisohvan taakse piiloon. Terassin ruokapöydän ympärillä olevat taittotuolit nostetaan sisälle ja ne otetaan tarvittaessa käyttöön, kun tulee vieraita.

Tällä systeemillä (kaiken siirtelyn jälkeen) mahtuvat  terassilasin alle suojaan kookas, metallirunkoinen lepotuoli ja omalla jalustalla oleva riipputuoli. 

Huonekalu hankinnoissa mietitään aina kalusteen monikäyttöisyyttä ja muunneltavuutta. Pienemmiksi huonekaluiksi esim. pikkupöydiksi, hankitaan säänkestäviä metallikalusteita, jotta ne voidaan tarvittaessa nostaa kesällä ulos terassille ja talveksi sisälle.

Kalustemateriaaleissa suositaan puuta, jota voi työstää ja metallia, jonka voi helposti käsitellä uudelleen spraymaaleilla. Terassilla olevat pöytäkannet sekä pyöreään että kantikkaaseen pöytään on sahattu pitkästä pöytälevystä ja käsitelty Eco Garden puunkäsittelyaineella. Kerran vuodessa niihin tulee sipaistua uusi ohut musta kerros. Esikäsittelyksi riittää pinnan puhdistus. 

Sohvan päälliset on verhoiltu jo kahteen kertaan, ja viimeisimmän version tein pari vuotta sitten valkoisesta kankaasta. Arvatkaapa oliko meillä silloin koira…..no ei ollut! Nyt on sitten 10 vuotias Luna meitä ulkoiluttamassa ja muistona lenkkeilystä on tietenkin söpöjä pikku tassunjälkiä sohvan päällisessä. Sotkuisinta aikaa on kesä, jolloin lenkkeillään enemmän metsässä ja liikutaan maastossa muutenkin. Välillä Lunan pitää tietenkin osallistua myös kukkien istutushommiin ja tassujen mukana multa leviää ympäriinsä. Huoh!

Onneksi jaksoin tehdä sohvan päälliset irrotettaviksi (ja jopa ommella niihin vetoketjut), joten ne voi pestä pesukoneessa. Pesujen välissä kangasta voi pyyhkiä karkeahkolla ja kostetulla mikrokuituliinalla, johon on laitettu muutama tippa tiskiainetta. Tämä pikasiivous ratkaisu on toiminut toistaiseksi riittävän hyvin. Onneksi sohvakangas tuli hankittua hyvälaatuisena ja kangas on kestänyt hyvin hankaamista. 

Myös riipputuolin pehmusteeseen on kerran uusittu päällinen, mutta siihen tuli valittua edullinen pellavakangas (taisi olla Ikean pellavaa). Pellava haalistuu voimakkaasti auringonvalossa, joten ensi kevään projekteja onkin taas riipputuolin päällisen uusiminen. 

Pieni kartiovalkokuusi selvisi viime talvesta maahan istutettuna, mutta nyt kokeilen miten se pysyy hengissä purkkiin istutettuna terassin suojassa. Kartiovalkokuusi on hidaskasvuinen. Se on ainoastaan tuuheutunut vuoden aikana, eikä ollenkaan kasvanut pituutta. Laitoimme kuuseen pienen valosarjan, joka valaisee terassia mukavasti.  Ledien välissä kulkee ohut kuparijohto, mikä on kaunis myös silloin, kun valoja ei ole sytytetty. Kuparijohtoa voi myös taivutella varovasti, vaikka spiraaliksi. 

Pienemmissä istutuksissa hurmaa Lankaköynös, joka on ympärivuoden, mutta varsinkin talvikauden kasvisuosikkini <3. Sirolla kasvilla on ihan oma tahto ja se kurkottelee määrätietoisesti haluamaansa suuntaan. Enemmän terassin istutuksista voi lukea syyskuun postauksesta.

Lampaantaljat lämmittävät mukavasti istuimissa ja villainen palmikkopeitto on kiva nakata jaloille lisälämmikkeeksi. Kun kiehauttaa siemailtavaksi vielä mukillisen kuumaa glögiä, niin pysyy kädetkin lämpimänä mukin ympärillä. 

Terassille on etsinnässä vielä kookas villamatto, joka eristäisi varsinkin keväällä maasta hohkaavaa kylmää. Mutta toistaiseksi hipsitään villasukissa sohvalle, nostetaan jalat pois lattialta ja sujautetaan ne viltin alle lämpimään. Viikonloppuisin saatamme hakea varastosta lisälämpöä tuottavan puhaltimen tasaamaan kosteutta ja viileyttä.

Nyt on terassilla seesteinen tunnelma ja tarpeeksi lämmittäviä elementtejä, jotta voi kauniina päivinä vielä terassiulkoilusta nauttia. Luonto onkin tarjoillut kauniita auringonlaskuja koko syksyn ja alkavan talven. Lasituksen ansiosta terassikausi on jopa yhdeksän kuukautta pitkä. Vuodesta riippuen siis jopa maaliskuulta joulukuulle asti.  

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *