Yksi syksyn pakollisista puutarhatöistä on puutarhakalusteiden siirtäminen pihalta varastoon. Meidän pieneen pihavarastoon (muiden tavaroiden lisäksi) mahtuu talven ajaksi puutarhatarvikkeet ja pari kokoon taittuvaa aurinkotuolia. Kun varastoon lisätään vielä grilli, onkin varaston säilytyskapasiteetti käytetty. 

Loput puutarhakalusteet täytyy sijoittaa lasitetulle terassille ja jotta ne mahtuisivat “lasihuoneeseen”, on sieltä vietävä jotain pois. Koska en halua tehdä lasihuoneesta huonekaluvarastoa, on kalusteille pitänyt keksiä toimiva kodin sisäinen kierrätys systeemi. Eli me siirtelemme ja “vyörytämme” kalusteita sisä- ja ulkotilojen välillä.

Terassin sisustaminen on operaatio, jossa syksyllä puretaan kalusteita osiin ja kootaan taas keväällä. Talveksi terassin ruokapöydän jalat ruuvaillaan irti pöydän kansilevystä ja jalat viedään varastoon. Kansilevy nostetaan terassisohvan taakse piiloon.

Kalusteita siirrellään myös ulkoa sisälle ja  sisältä ulos. Ruokapöydän ympärillä olevat taittotuolit nostetaan sisälle ja ne otetaan tarvittaessa käyttöön, kun tulee vieraita.

Tällä systeemillä pääsevät (kaiken siirtelyn jälkeen) talvisäiltä suojaan myös kookas, mutta kevyt metallirunkoinen lepotuoli ja omalla jalustalla oleva riipputuoli. 

Huonekalu hankinnoissa mietitään aina kalusteen monikäyttöisyyttä ja muunneltavuutta. Pienemmiksi huonekaluiksi esim. pikkupöydiksi, hankitaan säänkestäviä metallikalusteita, jotta ne voidaan tarvittaessa nostaa ulos  terassille.

Kalustemateriaaleissa suositaan puuta, jota voi työstää ja metallia, jonka voi helposti käsitellä uudelleen spraymaaleilla. Terassilla olevat pöytäkannet sekä pyöreään että kantikkaaseen pöytään on sahattu pitkästä pöytälevystä ja käsitelty Eco Garden puunkäsittelyaineella. Kerran vuodessa niihin tulee sipaistua uusi ohut musta kerros. Esikäsittelyksi riittää pinnan puhdistus. 

Sohvan päälliset on verhoiltu jo kahteen kertaan, ja viimeisimmän version tein pari vuotta sitten valkoisesta kankaasta. Arvatkaapa oliko meillä silloin koira…..no ei ollut! Nyt on sitten 10 vuotias Luna meitä ulkoiluttamassa ja muistona lenkkeilystä on tietenkin söpöjä pikku tassunjälkiä sohvan päällisessä. Sotkuisinta aikaa on kesä, jolloin lenkkeillään enemmän metsässä ja liikutaan maastossa muutenkin. Välillä Lunan pitää tietenkin osallistua myös kukkien istutushommiin ja tassujen mukana multa leviää ympäriinsä.

Onneksi jaksoin tehdä sohvan päälliset irrotettaviksi (ja jopa ommella niihin vetoketjut), joten ne voi pestä pesukoneessa. Pesujen välissä kangasta voi pyyhkiä karkeahkolla ja kostetulla mikrokuituliinalla, johon on laitettu muutama tippa tiskien pesuainetta. Tämä pikasiivous ratkaisu on toiminut toistaiseksi riittävän hyvin. Onneksi sohvakangas tuli hankittua hyvälaatuisena ja kangas on kestänyt hyvin hankaamista. 

Myös riipputuolin pehmusteeseen on kerran uusittu päällinen, mutta siihen tuli valittua edullinen pellavakangas (taisi olla Ikean pellavaa). Pellava haalistuu voimakkaasti auringonvalossa, joten ensi kevään projekteja onkin taas riipputuolin päällisen uusiminen. 

Pieni kartiovalkokuusi selvisi viime talvesta maahan istutettuna, mutta nyt kokeilen miten se pysyy hengissä purkkiin istutettuna terassin suojassa. Kartiovalkokuusi on hidaskasvuinen. Se on ainoastaan tuuheutunut vuoden aikana, eikä ollenkaan kasvanut pituutta. Laitoimme kuuseen pienen valosarjan, joka valaisee terassia mukavasti.  Ledien välissä kulkee ohut kuparijohto, mikä on kaunis myös silloin, kun valoja ei ole sytytetty. Kuparijohtoa voi myös taivutella varovasti, vaikka spiraaliksi. 

Pienemmissä istutuksissa hurmaa Lankaköynös, joka on ympärivuoden, mutta varsinkin talvikauden kasvisuosikkini <3. Sirolla kasvilla on ihan oma tahto ja se kurkottelee määrätietoisesti haluamaansa suuntaan. Enemmän terassin istutuksista voi lukea syyskuun postauksesta.

Lampaantaljat lämmittävät mukavasti istuimissa ja villainen palmikkopeitto on kiva nakata jaloille lisälämmikkeeksi. Kun kiehauttaa siemailtavaksi vielä mukillisen kuumaa glögiä, niin pysyy kädetkin lämpimänä glögimukin ympärillä. 

Terassille on etsinnässä vielä kookas villamatto, joka eristäisi varsinkin keväällä maasta hohkaavaa kylmää. Mutta toistaiseksi hipsitään villasukissa sohvalle, nostetaan jalat pois lattialta ja sujautetaan ne viltin alle lämpimään. Viikonloppuisin saatamme hakea varastosta lisälämpöä tuottavan puhaltimen tasaamaan kosteutta ja viileyttä.

Lasituksen ansiosta terassikausi on jopa yhdeksän kuukautta pitkä. Vuodesta riippuen siis jopa maaliskuulta joulukuulle asti.  

Nyt on terassilla seesteinen tunnelma ja tarpeeksi lämmittäviä elementtejä, jotta voi kauniina päivinä vielä terassiulkoilusta nauttia. Luonto onkin tarjoillut kauniita auringonlaskuja koko syksyn ja alkavan talven! 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Bloglovin´

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.