Yksi blogin teemoista on tuoksuttomuus, mikä on jäänyt melkein kokonaan ompelu ja tuunaus postausten “jalkoihin”. Tässä artikkelissa nostan asiaa vähän enemmän esille. Kerron meillä käytössä olevista tuoksuttomista kodin siivousaineista ja tuoksuherkkyydestä muutenkin. 

Koti on useimmille turvapaikka ja tuoksuherkälle kodin merkitys on vielä suurempi. Kodin toivotaan olevan stressitön paikka, jossa voi rentoutua. Tuoksuyliherkällä stressittömyys tarkoittaa sitä, että koti on mahdollisimman tuoksuton. 

Tuoksuyliherkille tuoksuttomuus on lähtökohta kaikkiin kodin hankintoihin, mutta erityisesti kotona käytetyille siivousaineille. Monissa kodeissa siivouksen tarve ja varsinkin sen tiheys aiheuttaa keskusteluja. Tuoksuyliherkän kotona ei niinkään mietitä kuinka usein siivotaan, vaan millä aineilla siivotaan. Ja tarvitaanko siivoamiseen välttämättä siivousaineita? 

Tuoksuherkälle uuden ja tuntemattoman pesuaineen ostaminen on aina haaste. Vaikka kuinka kaupassa korkkeja aukoisi, haistelisi pesuaineen tuoksua ja tunnustelisi omia oireitaan, tuotteen käytettävyydestä ei ole mitään takeita. Kaupassa uudesta tuotteesta ei välttämättä tule mitään oireita, mutta parin käyttökerran jälkeen saattaa elimistö yhtäkkiä päättää, että n-o-u-p, tämä ei todellakaan sovi. Se mitä sietää tänään, ei sovikaan ylihuomenna. Siivoustuote kokeilut tulevat myös hintaviksi, kun tuotetta ei voi käyttää kokonaan tai ei ollenkaan.

Joskus käy myös niin, että hyväksi havaittu luottotuote menee hylkyyn. Tuotteen valmistaja on voinut muuttaa tuotteen ainesosia, tai tuotteen valmistus on siirtynyt kokonaan eri yritykselle, jolloin tuotteen koostumus on muuttunut. Myös lainsäädäntö on voinut rajoittaa jonkin tuotteessa aikaisemmin käytössä olleen kemikaalin käyttöä ja se on korvattu toisella ainesosalla.

Meidän tuoksuttomassa kodissa pesu- ja puhdistusaineet on karsittu minimiin ja samoja tuoksuttomia ( = oireita aiheuttamattomia) siivoustuotteita pyritään käyttämään moneen eri tarkoitukseen. 

Tässä mainitut siivousaineet eivät välttämättä sovi kaikille tuoksuyliherkille, koska kukin reagoi kemikaaleihin eri tavalla. Jokainen löytää itselleen sopivimmat puhdistusaineet kokeilemalla. Itse olen nyt päätynyt (tällä hetkellä) seuraaviin tuotteisiin  ja toivottavasti joku toinenkin voi ottaa niitä käyttöönsä. 

Ja esteetikkohan tietenkin siirtää puhdistusaineet kauniisiin ja kierrätettyihin lasiastioihin!

 Savikivi (Universal Stone)

 • kylpyhuoneen laatat ja laattasaumat
 • suihkuseinä ja sauna lasiseinä
 • keittiöaltaan pohjaventtiili
 • huuhteleminen on hieman työlästä, joutuu huuhtelemaan useamman kerran

Tiskiaine (LV)

 • yleissiivous (tasopinnat, lattiat)
 • tekstiilien paikallinen puhdistus
 • meikkipensselien puhdistus (synteettiset)

Etikka

 • Kalkkisaostumat lattiakaivoissa ja hanoissa
 • tekstiilien hajujen neutralointi (pesu käsin tai pesukoneessa)
 • laimennus aina viileään veteen

Taikasieni (Akro)

 • Naarmut seinissä ja kitkajäljet lattiassa
 • Väliovien tahrat

Useat siivoustyöt hoituvat pelkästään veteen kostetulla siivousliinalla. Mikrokuituliinat ovat rakenteeltaan tiiviitä ja joskus myös karkeampia ja puhdistavat hyvin rasvaa myös kuivana. Lasipinnoilta, esim. parvekkeen ovesta, saa rasvaiset  jäljet hyvin pois kuivalla tai vähän kostetulla mikrokuituliinalla. 

Tuoksuihin voi reagoida hyvin monella tapaa. Itselle tyypillisiä  oireita lyhyessä altistumisessa ovat kielen ja nielun pistely, hampaiden vihlominen, poskionteloiden tukkoisuus ja yskä. Lisäksi väärä tuoksu saattaa jäädä elimistön “tuoksumuistiin” ja saattaa seurata mukana useita päiviä. Jos tuoksualtistuminen on pitempiaikaista, seuraa altistumisesta hengenahdistusta, paineen tunnetta rinnassa ja voimakasta väsymystä.  

Tämä oirelistaus on tässä siksi, että jos sinä tuoksuista oireeton satut tämän artikkelin lukemaan, ja kuvittelet nämä oireet itsellesi, saatat ehkä alkaa vähentämään tuoksuvien tuotteiden käyttöä – pienikin muutos on liike kohti parempaa maailmaa. Minä kiitän!

Voimakkaimmin tuoksuärsytystä aiheuttavat pyykinpesuaineet, siivousaineet ja hajustettu kosmetiikka. Näistä kaikista on saatavilla tuoksuttomia ja hajustamattomia vaihtoehtoja. Pelkkä hajustamaton merkintä ei tarkoita tuotteen tuoksuttomuutta, koska tuotteissa käytetty ainesosa tai ainesosat yhdessä voivat silti aiheuttaa tuoksuyliherkälle oireita. 

Turvallisempia hankintoja ovat allergia- ja astmaliiton hyväksymät tuotteet. Allergiamerkkikään ei välttämättä takaa, että tuotteesta ei tulisi oireita tuoksuyliherkälle, koska tuoksuherkkyys oireet ovat yksilöllisiä. Allergiamerkityt tuotteet ovat kuitenkin useimmille sopivia. 

Tuoksuyliherkät vierailevat myös toisten ihmisten kodeissa, jossa hajustetut puhdistusaineet saattavat aiheuttaa oireita. Siksi olisi kovin tärkeää, että kaikki opettelisivat vähentämään hajustettuja tuotteiden käyttöä. Kukaan meistä ei tarvitse elämäämme ylimääräisiä kemikaaleja. Kun hankit moneen tarkoitukseen sopivia puhdistustuotteita, vähennät puhdistusaineiden määrää kodissasi ja vähennät samalla myös ympäristön kemikaalikuormaa ja pakkausmateriaalijätettä. 

Marttojen sivuilta löytyy hyvää tietoa siivoamisesta esim. kodin kemikaaleista voit lukea lisää Kodin kemikaalit oppaasta.

Kokemuksiani omien kalusteiden pintakäsittelystä ja maalien tuoksuttomuudesta löytyy artikkeleista seinähylly oven yläpuolelle ja bambutuolien maalaus.

Jos jollain herää ajatuksia artikkelista tai tuoksuyliherkkyydestä yleensä, niin lukisin niistä mielelläni :). Voit kommentoida alapuolelle (sähköposti osoite ei jää näkyviin, jos et itse halua).  Voit laittaa myös sähköpostia kirjaamo@sisustusstoori.fi. 

Kivaa viikkoa kaikille hyvävainuisille ja myös ihan kaikille norminenäisille ! 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Tuoksuttomia siivousaineita ja kokemuksia tuoksuherkkyydestä

  1. Yes Carla, it is important topic and it is time to discuss more loudly fragrance hypersensitivity.

   According to the study, 40% of Finns suffer from symptoms caused by odors. Allergy and Asthma Association Fragrance Sensitivity Survey 2016.

   These symptoms and problems I mentioned in the article are based on my own experiences with scents and their effects on my daily life. I share them on my blog from time to time because, firstly, there is never too much peer support and on the other hand, those who are unresponsive to scents, perhaps after receiving more information, are gradually realizing they are also reducing their own scent load. Thanks for reading my blog <3.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *