Köynökset ovat mainioita pienen pihan kasveja. Pystysuuntaisen kasvutapansa vuoksi ne eivät vie juurikaan tilaa ja useimmat lajikkeet ovat aika vaatimattomia hoidettavia. 

Köynökset peittävät pintaa nopeasti, joten niille täytyy heti alkukesästä viritellä riittävä tuki. Yksinkertaisimmat tukimateriaalit löytyvät useimmiten kotoa, mutta jos haluaa nikkaroida jotain jämäkämpää, joutuu ehkä piipahtamaan rautakaupassa. Tässä neljä erilaista omassa puutarhassa testattua köynöstukea.

(Näitä puutarhapäivityksiä ei millään malta tehdä kesällä, joten ne nyt tulevat blogiin näin jälkikäteen syys-lokakuussa. Mutta täältäpä ne sitten löytyvä taas keväällä.)

Köynöstuki ruuveista ja juuttinarusta

Yksinkertaisin köynöstuki rakentuu ohuesta juuttinarusta ja ruuveista (ruostumaton 4×70 mm). Tämä rakenne sallii kaiken muotoiset virittelyt seinälle, joten muoto voi olla muutakin kuin suorakaide. Nämä köynöstuki tarvikkeet löytyvät todennäköisesti kotoa, jos on vähääkään diy-tyyppi.  

Rakenne on kevyt ja naru jää kesän edetessä kokonaan köynöksen alle piiloon. Kasvit kiipeilevät melko itsenäisesti karheaa juuttilankaa pitkin, mutta jos köynös on tanakkavartinen, voi sitä joutua kesän alussa muutaman kerran ohjailemaan.  Kuvissa lankaa pitkin kiipeilee Hyasinttipapu.

Tämä köynöstuki on helppo purkaa pois syksyllä,  eikä se vie varastossa tilaa. Meillä ylimmät ruuvit on seinässä ympäri vuoden, alimmmat ruuvit irrotellaan syksyllä, ettei vieraileva pikkuväki satuta itseään. Narua uusitaan vuosittain. 

Köynöstuki puurimasta ja puukannakkeista

Perinteinen puuristikko köynöstuki on tehty 20×20 mm käsittelemättömästä puurimasta ja se on kasattu ruuveilla. Ennen ruuvien kiinnittämistä kannattaa porata ruuveille reiät, jotta ruuvit eivät halkaise ohutta rimaa.  Tuki on upotettu alaosasta kukkaruukkuihin, joten alas ei tarvita kannakkeita ollenkaan. Yläosassa on mäntyiset kulmakannakkeet. 

Pinnat on maalattu ulkomaalilla, joka jättää puun pinnan karheaksi ja köynösten on helppo tarttua siihen. Tosin kuvassa oleva Kelloköynös tykkää myös karkeasta seinäpaneelista ja kiipeilee ihan mihin haluaa… Puuristikko toimii lähinnä raamina ja tukee kasvia kovemmalla tuulella.

Tuo meidän ristikko oli alun perin tehty valkoiselle seinälle, joten keltaista pintaa vasten se näkyy vähän liikaa. Olisi parempi, jos köynöstuki olisi seinä/taustapinnan värinen ja tuki sulautuisi taustaan. Kasvikin pääsisi paremmin esille. No, tuo ristikko saattaa olla ensi kesänä taas jossain toisessa paikassa ja maalataan sitten sen mukaan… :D..

Köynöstuki harjateräksestä ja kuminauhasta

Ruukkuihin saa näppärästi kasvituet ruostumattomasta harjateräksestä. Tuentaan riittää kolme tankoa, jotka painetaan multaan ja kiinnitetään yläosasta kuminauhalla. Näissä köynöstuki asioissa voi olla luova. Kun kesällä ei ollut mustia kuminauhoja kotona, niin käytin kiinnittämiseen hiuslenkkejä. 

Vihreän kasvin ja harmaan harjateräksen liitosta tulee moderni ilme parvekkeelle tai pihalle. Kuvissa harjateräksessä kiemurtelee Viidakkokurkku ja Hyasinttipapu.

Köynöstuki metallikaaresta ja muovinarusta

Kasvitukena voi käyttää myös ohuita metallikaaria. Me hankittiin metallikaaret alun perin hallaharsoa varten ja kiinnitettiin ne kasvilavaan melko yksinkertaisesti, eli porattiin kasvilavan sivulautaan reiät ja painettiin kaaret niihin. No, puu kastui tietenkin ulkona ja turposi, joten metallikaaria ei saanutkaan myöhemmin syksyllä irti laudasta.

Sokeriherne kasvoi hurjaa vauhtia ja kaipasi tukea. Kaari ei sellaisenaan vielä kelvannut tueksi sokeriherneille, mutta tiheämpänä se toimisi oikein hyvin. Niinpä kieputin muovinarua kaaren ympärille ja kiinnitin sen alaosasta kasvilavan kylkeen kiinnitettyihin nauloihin. Hyvin pysyi langat koko kesän ja herneet rehotti. 

Pihan suunnittelu ja puutarhasta haaveilu on syystalvella kivaa ajanvietettä. On helppo antaa puutarha ajatusten lentää ja ideoiden kukkia, koska niille ei tarvitse varsinaisesti tehdä vielä mitään. Ajatukset ehtii  jalostua ja muuttaa muotoa moneen kertaa ennen seuraavaa kevättä.

Jos jollain onnekkaalla on lämmin autotalli, voi siellä tekaista talvellakin nikkarihommia kesää varten. Vaikka tuollaisen valkoisen puuritilä kehikon. Sahaa ja maalaa talven aikana, ja kokoaa sitten keväällä valmiiksi. Ei tule sitten kiire keväällä, kun on muutakin hommaa niin paljon. 

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Bloglovin´

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *