Terassin päivitys lähti liikkeelle hyllykannakkeista….. joihin tarvittiin lyhdyt…. ja joiden alapuolella oleviin ruukkuihin tarvittiin heinät. Yksi idea ruokki toista, ja jotain saatiin aikaiseksikin. 

 

Lyhdyt ja seinäkannakkeiden tuunaus 

Lyhtyjen seinäkannakkeet oli jo aikaisemmin maalattu mustaksi ja lyhtyjä varten kannakkeiden päihin vain lisättiin yksinkertaiset metallikoukut. Koukku toi muutaman sentin lisää ulottumaa kannakkeeseen ja näin lyhty jäi ripustettuna riittävän kauas seinästä. Lyhty roikkuu turvallisesti kannakkeessa ja se on myös kätevä nostaa pois. 

Simppeleissä lyhdyissä puhutteli pyöreä muoto ja mielenkiintoinen rakenne. Lyhdyt on koottu puusuikaleista ja metallilangasta ja ne on kevyet. Lyhtyyn valitsin puuosien kanssa rimmaavan, hunajanvärisen kynttilän.

Kynttilöissä on nyt varaa valita, tarjolla on hyllykaupalla herkullisia värejä. Sisustuskielellä sanottaisiin “sammutettuja” sävyjä, mikä kuulostaa vähän pöhköltä, kun puhutaan kynttilöistä.

Kasvit

Lyhdyt kaipasivat seurakseen heinäkasveja. Japaninsara, Carex Morrowii “Ice Dance”  kestää pakkasta ja on talvivihanta…. ainakin maahan istutettuna. Istutin ne nyt ruukkuun, joten jää nähtäväksi kuinka kauan ne pysyvät virkeinä.

Olen niin iloinen löydöstäni ja tyytyväinen, jos heinät säilyvät edes muutaman kuukauden katseen kestävinä.

Japaninsaralle kaveriksi pääsi ikisuosikkini Lankaköynös (Muehlenbeckia complexa), joka peittää mukavasti ruukun multatilan ja rönsyilee vallattomasti purkin yli.

Oletin kaikkien syyskasvien tulevan Keski-Euroopasta, mutta ilokseni huomasin, että ainakin nämä Lankaköynökset on kasvatettu kotimaassa. 

En siistinyt Japaninsaraa istutuksen jälkeen, vaan jätin siihen paikoilleen muutamat kellastuneet lehdet ja kuivuneet tähkäpäät. Nyt ne näyttävät siltä, kuin olisivat olleet koko kesän noissa ruukuissa ja että kasvukausi olisi kovassakin vauhdissa. Lankaköynöstä haroin varovasti auki sormilla ja levitin oksia Japaninsaran ympärille isommaksi pehkoksi. Siellä ne nyt herkistelevät ja rönsyilevät yhdessä, tämän syksyn green match

Kauppareissulla tuli hankittua myös ihan pikkuinen Kiinankataja. Taimet olivat niin tuuheita ja kauniita, ettei niiden ohi voinut kävellä. Minikataja päätyi sinkkiastiaan ja se sai myös Lankaköynös harson ympärilleen. Katajaan voi sitten vielä marras-joulukuussa lisätä patterivalosarjan ja alustarjottimelle mahtuu hyvin pakkaspäivänä glögilasit ja pikkuleivät tarjolle. 

Tämä oli kyllä ensimmäinen kerta, kun istutin taimikaupasta ostetut kasvit juuri niin, kuin olin myymälässä suunnitellutkin. Yleensä lähes aina kasvien kanssa tulee ongelma. Värit ei toimikaan yhteen tai taimia on liian vähän suhteessa ruukun kokoon. Kasvit eivät näytäkään kotona sellaiselta, kuin on myymälässä ajatellut ja alkuperäistä suunnitelmaa ei voikaan toteuttaa.

Vanha hyvä neuvo pätee näköjään taimiostoksillakin —> KEEP IT SIMPLE! Eli osta vain muutamaa lajiketta, oikean kokoisina ja riittävästi.  

Viime vuoden terassi-istutuksia voi käydä kurkkaamassa postauksesta – – – > Kalusteiden kierrätystä kotona ja terassin talvilook

Viime vuonna terassilla oli myös iso kuivatuilla mandariininkuorilla koristeltu kranssi – – -> Kranssi pajusta, mustikanvarvuista ja muutamasta koristeesta

Valosarjan kiinnitys 

Pimeä vuodenaika hiipii yhä lähemmäs ja me aktivoiduttiin myös pihavalo asiassa. Valoja on huomattavasti mukavampi ripustella nyt, kun lämpömittari on vielä plussan puolella.  Meillä ratkaisu syyspimeän torjuntaan on kaksi samanlaista valosarjaa, joista toinen on terassi lasituksen sisäpuolella ja toinen taivasalla lasihuoneen ulkopuolella. Ja kylläpä niissä onkin valovoimaa! 

Nostalgiset “hehkulamppu” -valosarjat on pujotettu juuttinaruun ja ne kulkevat vinottain kulmasta kulmaan terassin sisä- ja ulkopuolella. Varaston seinään on johtoja varten porattu 30 mm leveä aukko, jonka läpi muuntajasta irti ruuvattu valosarjan johdon pää sujahtaa varaston puolelle. Varastossa johdot kiinnittyvät muuntajaan ja pistorasiaan. Ei ole enää huoneen nurkassa ruman näköistä johtoserpentiiniä eikä johto pyöri jaloissakaan haittoina. 

Meillä sattuu olemaan katuvalo ajotien reunassa, ihan asuntomme kohdalla. Katuvalo valaisee pihaa ja myös sisätiloja. En nyt tiedä, onko se hyvä vai huono asia, ainakaan yöllä ei tarvitse asunnossa kulkiessaan valoja sytytellä. Kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmoinnin takia pimeämpi piha olisi ehkä parempi. Toisaalta tämmöiselle kaamos kammoiselle valoja ei kai voi olla liikaa. Näillä valoilla mennään ja pärjäillään talven yli. 

 

Vielä tarkenee hetken aikaa lasihuoneessa kahvitella ja nauttia ympärillä näkyvistä ruskan sävyistä. Aurinkokin lämmittää poutaisina päivinä tilan mukavaksi.

Luna koiralle terassi on tärkeä paikka. Siellä on kiva viilentyä, jos talven varalle tuuheutunut turkki tuntuu sisällä liian kuumalta. Terassin suojissa voi erityisen hyvin vahtia ja räksyttää ohikulkeville koirille ja vaarallisille jäteautoille, jos sattuu olemaan sillä tuulella. Tai sitten voi vaan sohvalla ottaa rauhassa päikkärit. 

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *