Sitruksen, kanelin ja metsän tuoksua…

Nyt opetellaan kranssin tekoa. Tämä mausteiselle tuoksuva kranssi on tehty lähes kokonaan luonnon materiaaleista.  Pajunvarret, kävyt ja mustikanvarvut on kerätty lähimetsästä. Koristeina on käytetty kuivattuja mandariini siivuja, kanelitankoja ja saksanpähkinän kuoria. Kiinnitykseen on käytetty sidontalankaa ja liimaa. 

Luonnonmateriaaleilla on oma luonteensa, joten kranssin tekeminen etenee materiaalien ehdoilla. Lopputuloksesta ei voi olla koskaan täysin varma. Tekeminen on haastavaa, mutta palkitsevaa. 

Jos aiot kerätä kasveja metsästä, selvitä tarvitaanko keräämiseen maanomistajan lupa. Ilman lupaa metsästä saa kerätä lähinnä maahan pudonneita käpyjä ja risuja sekä rauhoittamattomia ruohovartisia kasveja. Myös kiviä voi kerätä, mutta ainoastaan kourallisen tai sen mitä taskuihin kerralla mahtuu. Lisäksi on sallittua kerätä jokamiehen oikeudella marjoja ja sieniä. Muiden kasvien osalta pitää keräämiseen kysyä lupa maanomistajalta. 

Kranssin pohja on taivuteltu pajusta, jota kasvaa peltojen reunoilla runsaasti. Vaikka pajua on tarjolla ihan kiusaksi asti, pitää myös pajun keräämiseen olla lupa. Mustikoita saa kerätä vapaasti luonnosta, mutta mustikanvarpu on puuvartinen kasvi, jota saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Lisäksi kasvien keräys tulee tehdä sellaisista paikoista, missä sitä kasvaa runsaasti. 

Ympäristö.fi: Usein kysytyt kysymykset jokamiehen oikeuksista

UPM metsä: Jokamiehen oikeudet- ja velvollisuudet

Paras pajujen keräysaika on keväällä huhti-toukokuussa, joten talvella voi olla vaikea löytää pajusta suoraa ja pitkää kasvustoa. Talvella kerätyt pajunvarret ovat kulmikkaita ja oksaisia, mutta se ei tässä työssä haittaa. Oksat kyllä taipuvat pyöreään muotoon kranssin pohjaa työstettäessä. Tuoksuherkälle talvi on muutenkin kevättä parempaa kranssinpohjien tekoaikaa. Puut ovat lepotilassa ja mahla ei liiku, jolloin niistä ei juurikaan haihdu mitään tuoksua. 

Jos  et ehdi aloittaa kranssin tekoa heti keräämisen jälkeen, säilytä kerätyt varret viileässä ulkona. Näin ne eivät pääse kuivumaan ja ovat taipuisampia työstää.  

Kranssin valmistus

TARVIKKEET

  • pajunoksia , pituus n. 100-150 cm
  • mustikanvarpuja
  • käpyjä
  • kuivattuja mandariinin lohkoja
  • saksanpähkinän kuoria
  • kanelitankoja
  • rautalankaa
  • kuumaliimapistooli ja siihen sopivia värittömiä liimapuikkoja

Kranssin koristelussa on  käytetty nahistuneita mandariineja, jotka on viipaloitu ohueksi ja kuivattu uunissa. Jonkinlaista ruokahävikin torjuntaa kai tämäkin.

MANDARIINIEN KUIVATUS UUNISSA

Leikkaa mandariinit 3-4 mm sukaleiksi. Asettele ne uuniritilän päälle ja kuivata 70 asteisessa uunissa, kunnes viipaleet ovat kuivuneet. Minun mandariinini olivat jo valmiiksi kuivahtaneet, joten viipaleet valmistuivat kolmessa tunnissa. Jos käytät isompia tai mehukkaampia hedelmiä, kuivausaika voi olla pidempi. 

KRANSSIPOHJAN VALMISTUS

Pohja: Ota 4-6 pitkää pajunoksaa ja taivuta niitä varovasti kaarevaan muotoon. Tee pyöreähkö muoto ja kiinnitä pajut neljästä kohti rautalangalla, jotta muoto pysyy kasassa. Tässä vaiheessa muoto on aika  epämääräinen, mutta se ei haittaa. Kierrä pajuja lisää kranssiin ja muotoile kranssin pohjaa lähemmäs pyöreää. Leikkaa lopuksi pyöreän muodon yli menevät oksan päät mukailemaan kranssin reunoja. 

MUSTIKANVARPUJEN JA KORISTEIDEN KIINNITTÄMINEN

Leikkaa mustikanvarvut noin 20 cm pituiseksi nipuksi. Aseta nippu pajupohjan päälle ja kiinnitä rautalangalla. Kiinnitä seuraavat niput puoleksi edellisen päälle. Jätä 1/5 pajupohjasta näkyviin. 

Kiinnitä koristeet kuumaliimapistoolilla. Pursota liimaa riittävästi koristeeseen ja paina välittömästi paikoilleen kranssiin.

Siinäpä se meidän joulukranssi kaikkine herkullisine tuoksuineen nyt on. Muutaman kerran ehti herkkusuu koiramme nuolaista kanelitankoja ja puraista pähkinänkuoresta murusia ennen kuin sain kiinnitettyä ruuvin seinään ja ripustettua kranssin paikoilleen. Arvatenkin kranssin loppusijoituspaikka on mahdollisimman korkealla. Erittäin osallistuva koira meillä….

Terassin sisustamisesta voit lukea enemmän terassin talvilook postauksesta. 

Nyt jää vielä nähtäväksi kestääkö liima pakkasessa ja mitä kosteassa ulkoilmassa tapahtuu kuivatuille mandariinisiivuille. 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *