Mitä on joulutunnelma? Onko joulu jokin yksittäinen asia vai monta asiaa yhdessä?

Jos miettii kaikkia menneitä jouluja, joita on itse viettänyt ensin lapsena ja myöhemmin äidin roolissa omien leikki-ikäisten lasten kanssa ja nyt vielä isoäitinä aikuisiksi kasvaneiden lasten ja lastenlasten kanssa. Jos kaikista noista jouluista pitäisi valita yksi merkittävä asia, niin mikä se olisi?

Kaikkein joulutraditioiden joukosta valinta on itse leivotut joululeivonnaiset. Minulle jouluaika tarkoittaa kaikkein vahvimmin kiireetöntä leipomista ja leivonnaisten tuoksua ja uunituoreiden leivonnaisten maistelua. Ja eniten joulu kiteytyy vielä nimenomaan mausteisten piparkakkujen leipomiseen. 

Koko piparkakkujen valmistusprosessi on herkullinen. Pikkuleipätaikinan ainekset kiehautetaan aluksi kattilassa, josta leviää ensimmäiset mausteiset aromit keittiöön.  Jauhojen lisäämisen jälkeen taikina kipataan yleensä toiseen kulhoon ja siirretään jääkaappiin jähmettymään. Tätä työvaihetta seuraa taikinan valmistuksen huippukohta: Piparitaikinan jämien huolellinen kaapiminen lusikalla kattilan reunoilta ja makealla taikinalla herkuttelu.  Ai jai!!

Uunissa paistuvien pikkuleipien tuoksu on makea ja pikkuleipiä päästään maistelemaan jo muutaman paistominuutin kuluttua. Piparkakkujen tuoksuun liittyy myös kodin lämpöä ja turvallisuutta. Lapsena siihen liittyi myös mukavaa jännitystä, koska pikkuleipiä leivottiin vasta joulukuussa ja jouluaattoon ei olisi enää kovin kauaa. Ehkä juuri tuo mukavan odotuksen tunne kumpuaa vieläkin esiin pikkuleipiä maistellessa. Tiedossa on kivaa ja kiireetöntä aikaa perheen kanssa. 

Piparkakkujen valmistaminen on aika yksinkertaista, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Pikkuleipien leipominen ei ole “sekoita ja heitä uuniin” pikatoiminto, vaan niiden valmistamiseen täytyy varata aikaa.  Itse taikinan valmistaminen on nopea työvaihe, mutta sen jälkeen taikinan tulee antaa jähmettyä useita tunteja ennen kuin päästään pikkuleipä tehtailuun käsiksi.  

Lisäksi leipomiseen on hyvä rauhoittua, koska hosuminen yleensä johtaa taikinan alustaan tarttumiseen ja sen myötä ruttuisiin pikkuleipiin. Kärsivällisyys ja rauhoittuminen ovat hyviä asioita ja taitoja –  varsinkin näin joulun aikaan. 

Parhaimmat asiat ovat yleensä yksinkertaisia ja niinhän se  on minun joulunikin – pellillinen itseleivottuja piparkakkuja.  Ollaan kotona yhdessä.  Leivotaan rakkaimmille.  Siinä se joulu on.

“Joko saa maistaa?”

Piparkakkukranssin valmistus (gluteeniton):

Gluteenittoman piparkakkutaikinan ohje löytyy helposti K-Ruoka resepteistä. Itse lisäsin taikinaan ½ tl ksantaania, jotta kranssipohjasta tulisi kestävämpi. Pidän kardemumman mausta, joten laitoin sitä taikinaan ½ tl enemmän kuin ohjeessa. Jauhoina käytin ainoastaan Pirkka gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (en siis ollenkaan tattarijauhoja, kuten ohjeessa).

Muista jauhottaa pöydän pinta huolellisesti ennen taikinan kaulimista, jotta saat siirrettyä kranssin pohjan ehjänä pellille.  Kranssin pohjan muottina  on käytetty irtopohjaista kakkuvuokaa. Nosta kranssin pohja tämän jälkeen leivinpellille ja leikkaa pienempi ympyrä vasta pellin päällä pois. Pienemmän ympyrän muottina voi käyttää esim. keraamista vuokaa.  

Kranssi on koristeltu ja koottu sokerikuorrutuksella, jonka ohje löytyy myös K-ruoka resepteistä. Aineksina kuorrutuksessa on tomusokeri, kananmunan valkuainen, sitruunamenu ja  vesi. Sokerikuorrutus kuivuu hitaasti, joten kranssin kokoamis- ja liimausvaiheessa voi  pikkuleipiä vielä liikutella hieman ja asetella sopivaan linjaan. 

Kokeilin koota toisen kranssin pelkistä pikkuleivistä, ilman pohjaa. Käytin siinäkin “liimana” aluksi sokerikuorrutusta, mutta se ei toiminut. Kokeilin myös sulatettua sokeria, mikä onnistui pitonsa vuoksi paremmin, mutta vaatii tosi nopeaa työskentelyä. Jos käyttää liimana sulatettua sokeria, kannattaa pikkuleivistä koristella vain päällimmäiset pikkuleivät, jotta tarttumapintaa jää tarpeeksi alimman kerroksen kiinnitykseen. 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *