Havukasveilla olisi helppo muokata jouluinen ilme kotiin, mutta valitettavasti en kestä sisällä havun tuoksua ollenkaan. Mutta eipä hätää, jouluilmeen kotiin voi tehdä monella muullakin tavalla. Yksi vaihtoehto on tehdä kookas kattokranssi ruokapöydän yläpuolelle ja koristella se piparkakkumuoteilla.

On oikein suotavaa käyttää kauniita piparkakkumuotteja muuhunkin, kuin vain pikkuleipien leipomiseen. Turhaan ne ovat piilossa pöytälaatikossa koko vuoden. Piparimuotteihin liittyy useimmiten nostalgisia muistoja vuosien ja jopa vuosikymmenten varrelta. Oma ensimmäinen muottini on vuodelta 1987. Muotti on ajan patinoima ja sydämen mallinen ja sillä samalla muotilla on vuosien varrella monet pienet kädet pikkuleipiä painelleet. <3 <3 <3

Piparkakkumuottien kaveriksi kuivasin verigreipin siivuja uunissa. Verigreippien väri muuttui kuivatessa kauniin ruskeanpunaiseksi ja se on maltillisempi kuin appelsiinin oranssi väri. Greippisiivujen pinta muuttuu kuivatessa lasimaiseksi ja kuulaina aurinkoisina pakkaspäivänä valo siivilöityy greippisiivujen läpi kauniisti. Piparkakkumuotit pyörivät hiljaa kranssissa ja ovat varsinkin kynttilän valossa, tai muuten hämärämmässä valaistuksessa aika juhlavan näköisiä. 

Koska kranssiin voi ripustaa itselle tärkeitä koristeita mielin määrin, ei tarvita joulukuustakaan. Eikä näin ollen tule myöskään joulun jälkeen kuusen hävitys probleemaa. Ei tarvitse miettiä, pitääkö se kuusi pilkkoa pienemmäksi… ja mihin se viedään, talonyhtiön roskakatokseen, kaatopaikalle vai hevostallille (hevoset kuulemma tykkäävät syödä havuja)….

Sen sijaan kranssia ei tarvitse kuljetella mihinkään ja joulun jälkeen kranssille on super helppo tehdä uusi ilme. Vaihdetaan vain piparkakkumuotit muihin koristeisiin. Edes pellavanauhaa ei tarvitse vaihtaa. Pääsisäisen aikaan kranssiin voi vaikka ripustaa marmorivärjättyjä kananmunan kuoria ja höyheniä.  

Kranssille tulee jonkin verran painoa, joten suosittelen kiinnittämään sen hyvin kattoon. Jos sinulla on vähänkään tuuria, on ruokapöytäsi  yläpuolella katossa pistorasia ja siellä on myös kiinnityskoukku kattovalaisimelle. Koukkuun on valaisimen tilalle helppo kiinnittää metalliketju kranssia varten. 

TARVIKKEET

 • Pajunoksia, pituus n. 100-120 cm
 • Koivun oksia, pituus n. 30-40 cm
 • Kuivattuja verigreipin lohkoja
 • Piparkakkumuotteja
 • Satiininauhaa, leveys 5 mm
 • Pellavanauhaa, leveys 25 mm
 • Rautalankaa
 • Metalliketjua 
 • Papukaijalukko
 • Puutarha sakset –> pajun ja koivun oksien katkaisemiseen
 • Sivuleikkurit –> rautalangan katkaisemiseen

KRANSSIN TYÖSTÖ

Kranssin pohja tehdään pajun oksista. Jotta saat helpommin taivuteltua pajuista pyöreän muodon, käytä apuna isoa pyöreää astiaa. Asettele pajunoksat astian pohjalle (kuvan astian halkaisija on 35 cm)  ja anna pajun oksien olla kuivumassa noin viikon ajan.  

Ota pajunoksat pois astiasta, asettele oksat haluamasi kokoiseen pyöreään muotoon ja sido kiinni rautalangalla 4-6 kohdasta. 

Tee koivunoksista 6-7 oksan nippu ja asettele kranssin päällyspuolelle. Kieputa rautalankaa koivunoksa nipun ympäri pari kierrosta. Kiinnitä samoin koivunoksanippu kranssin alapuolelle. Jatka kunnes koko kranssi on päällystetty koivun oksilla. Oksat saavat tässä vaiheessa hapsottaa, mutta huolehdi että paju peittyy oksilla kokonaan. Tarvittaessa voit liikutella ja tasoitella koivun oksia pajun ympärille vielä rautalangan kiinnittämisen jälkeenkin. 

Kierrä rautalankaa vielä toinen kierros kranssin ympärille, jolloin koivun oksat asettuvat tiiviimmin kranssin ympärille. 

Leikkaa pellavanauhat kuuteen yhtä pitkään osaan ja pujota ne papukaija-lukon läpi. Kiinnitä pellavanauhat tasaisin välein kranssiin, ompele käsin kiinni. 

Kiinnitä metalliketju kattoon ja ripusta kranssi ketjuun. Solmi piparkakkumuotit satiininauhoilla kranssiin (polta nauhojen päät varovasti ennen kiinnittämistä, jottei nauha rispaannu).

Kuivata verigreippilohkot uunissa. Ohje sitrushedelmien kuivaamiseen löytyy postauksesta –> Kranssi pajusta ja muutamasta koristeesta 

Kiinnitä uunissa kuivatut greippilohkot kranssiin rautalangalla. Taivuta rautalanka spiraalin muotoon esim. kieputtamalla lankaa paksun tussin ympärille. 

. . . . .

Lempeää joulun odotusta ! 

. . . . .

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa