Helmi toivoi itselleen paljettimekkoa, jonka kangas näyttää lasilta…… No, kyllähän tämä mummu sellaisen hyvin mielellään tytölle ompelee, no problem…. mutta millaista se lasikangas mahtaa olla?

Toive aiheutti hämmennystä jopa tällaiselle pitkän linjan ompelijallekin, joten kävimme yhdessä Helmin kanssa kangaskaupassa tutustumassa “lasikangas” valikoimaan. Helmin valitsema paljettikangas löytyi palakangaslaatikosta ja siihen mätsäsimme viininpunaisen glitter neuloksen. Juhlava neulos on hopeanväristen lankojen vuoksi pinnaltaan vähän karkea, mutta nurjalta puolelta kuitenkin täysin sileä, joten se on miellyttävä lapsen ihoa vasten.  Neulos on myös joustava, joten se mukautuu lapsen leikkeihin ja mekkoa tulee siten myös pidettyä useammin.

Ja tällainen säihkyvä mekko syntyi verkkomaisesta hopeapaljettikankaasta, viininpunaisesta neuloksesta ja satiininauhoista.

Mekon kaava on Ottobre design, kids fashion lehdestä 3/2018. 

Tässä muutamia vinkkejä paljettikankaan ja joustavan kankaan ompeluun:

Sivusauman ompelu edestakaisin saumalla (= pussisaumalla), paljettikangas

Aseta kankaan nurjat puolet vastakkain, kiinnitä neuloilla ja ompele sauma. Leikkaa saumanvara noin 5 mm levyiseksi. Aseta sitten kankaan oikeat puolet vastakkain, niin että saumanvara jää kankaiden sisään. Kiinnitä neuloillla ja ompele sauma toiseen kertaan.

Helman huolittelu vinonauhalla, paljettikangas

Silitä vinonauha kaksin kerroin, niin että nauhan alapuoli jää 1 mm leveämmäksi. Ompele helmaan. Polta nauhan loppupää, jottei se rispaannu. 

Helman ompelu, joustava kangas

Huolittele helma saumurilla ja ompele helmakäänne joustavalla suoralla ompeleella. (= syöttäjä liikuttaa kangasta kaksi piston mittaa eteen ja yhden taakse.)

Tämä on erityisen kätevä ommel, jos et viitsi alkaa vaihtamaan kaksoisneulaa (…ja virittelemään toista lankaa ja tekemään langankireys säätöjä…), jotta saisit joustavaa suoraa ommelta.

Mekon kaula-aukon kaitaleiden ja kädenteiden kaitaleiden ompelu, joustava kangas

Käytä ompelussa joustavaa kuvio-ommelta. Mekossa on käytetty lehtikuviota muodostavaa ommelta.

Mekon vyötärösauman ompelu, paljettikangas ja joustavakangas

Ompele mekon yläosan ja alaosan kappaleet yhteen joustavalla suoralla ompeleella. Leikkaa paljettikankaan saumanvara kapeammaksi, kuin neuloskankaan saumanvara. Paljettikangas jää neuloksen saumanvarojen sisälle, eivätkä terävät paljetin reunat jää kutittamaan ihoa. Huolittele saumanvarat saumurilla. 

Feliz Navidad !!

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Bloglovin´

2 thoughts on “Helmin paljettimekko ja vinkkejä paljettikankaan ompeluun

    1. Kiitos Henna :)! Omia ompelu niksejä on toisinaan vaikea kirjoittaa ja sanoittaa niin, että joku muukin ne ymmärtäisi. Siksi on kiva sada palautetta ja kuulla, että ainakin osa on tullut ymmärretyksi. (Ja että joku niitä oikeasti lukee….. :D)

      Ompelun iloa sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.