Keittiön välitilassa, eli keittiön ylä- ja alakappien välissä olevassa seinäpinnassa, materiaalina on useimmiten ohut 6-7 mm kalustelevy, keraamiset laatat tai maali. Jos nämä vaihtoehdot eivät sykähdytä, voi vaihtoehtona miettiä myös välitilan tapetointia ja tapetin suojaamista polykarbonaattilevyllä eli pleksillä.

Pleksillä on paljon hyviä ominaisuuksia. Se on kevyttä käsitellä ja sitä on helppo työstää, ja hintakin on kohtuullinen. Pienemmät levyt voi kuljettaa näppärästi henkilöautossa. Välitilassa käytetään joskus myös lasia, mutta se on reilusti pleksiä kalliimpaa, ja lasin kuljettaminen ja asentaminen vaatii huolellisuutta. Lasi tilataan mittojen mukaan ja se karkaistaan, joten sitä ei myöskään voi enää asennuspaikalla työstää.

Tapeteissa löytyy valikoimaa – värejä, kuvioita ja pintoja – ja tapeteilla voi  jokainen ihan villisti toteuttaa omia sisustushaaveitaan. Tapeteilla saa personoitua välitilaan juuri niin mielikuvituksellisen ilmeen kuin haluaa. Jos seinään tuli kiinnitettyä liian räväkkä tapettikuosi, voi sen kohtuu helposti vaihtaa, koska pleksi on helppo irrottaa.  Tosin silikonin kanssa joutuu vähän värkkäämään. 

Me ollaan budjettisisustajia ja pyritään minimoimaan materiaalikustannukset, joten me ostettiin ainoastaan yksi pleksilevy, jonka koko oli 1000 x 1000 x 3 mm. Kun välitilan korkeus on max 500 mm, riittää levy kahtia halkaistuna max 2000 mm matkalle. Meillä työtason mitta on 2850 mm, eli levy ei riittänyt koko työtason pituudelle. Vähän aikaa pähkäiltyämme päätimme rajata pleksilevyn vasemmassa reunassa pistorasiaan ja oikeassa reunassa yläkaapin sivulevyn linjaan. Näin meidän ei tarvinnut leikata myöskään aukkoja pistorasioille. Pleksilevyjen pituudeksi tuli 1900 mm yhdellä saumalla. Välitilan korkeus on 495 mm.

Pleksi on sahattu pistosahalla ja sahausjäljestä tulee kohtuullisen siistiä. Leikkauspinta kannattaa kuitenkin jättää sellaiseen paikkaan, mihin katse vähiten osuu, eli yläkaappien alle ja nurkkaan. Levyn jatkosaumojen kohdalla on hyvä käyttää tehdasleikattua reunaa.

Ruuveja varten pleksiin porattiin reiät ja levy kiinnitettiin seinään litteäkupuruuveilla. Tapetin kiinnittämisen ja pleksin asentamisen jälkeen pitää työtason ja pleksin saumakohtaan kiinnittää vielä saniteettisilikoni suojaamaan seinää kosteudelta. Jos silikonin väri mietityttää, suosittelen valitsemaan työtason värisen silikonin.  

Meillä kahden aikuisen kodissa pleksi on keittiön välitilan kriittisissä paikoissa eli lieden ja vesipisteen kohdalla, jossa se suojaa tapettia kosteudelta ja roiskeilta. Jos perheessä on lapsia, kannattaa välitilassa oleva tapetti suojata pleksillä koko työtason matkalta.

Tapettina on kestävä kuitutapetti, joita valmistetaan polyesterikuidusta ja selluloosasta. Tapetin pinnassa on myös hyvin ohut muovikerros, joten sitä voi kevyesti pyyhkiä. Pleksin puhdistamiseen riittää pyyhkäisy tavallisella pöytäluutulla.

Tässä tiilikuvioisessa tapetissa viimeistelin vielä tapetin reunan. Tapetin kiinnittämisen jälkeen leikkasin reunan varovasti kirurginveitsellä epätasaiseksi mukaellen tiilikuviota ja piirsin vielä mustalla tussilla halkeamia ja varjoja. 🙂 

Muutamia huomioitavia asioita:

 • Seinän tulee olla tasainen ja suora, jotta pleksin saa saa siististi kiinnitettyä.
 • Pleksissä on UV suoja, joten se ei kellastu, mutta pleksi voi muuttaa vaaleiden tapettien väriä.
 • Jos tapetissa on kiiltävä pinta, se ei välttämättä näy pleksin alta.
 • Tummahko, kirjava ja epäsäännöllinen tapettikuvio on arjessa helpompi, koska kokkausjäljet eivät näy niissä helposti. Tämä kannattaa huomioida erityisesti silloin, jos osa tapettipinnasta jää ilman pleksiä. 
 • Pleksi peilaa valoa lähes yhtä hyvin kuin kiiltävä lasi. Kiiltävä pinta korostaa tapetin kuviota ja saa alla olevan tapetin näyttämään myös vähän tummemmalta.
 • Pleksi ei sovellu välitilamateriaaliksi, jos käytössä on kaasuliesi tai vanhempi lattialiesi, jossa uunin kuumailman poistoaukko on lieden takaosassa.

Meillä on kai jonkinasteinen addiktio kulmakannakkeisiin ja me ripotellaan niitä ympäri asuntoa. Tässä valaisin tuunauksessa perheen Mac Gyver yhdisti kulmakannakkeen ja Ikean valaisimen. Valaisimelle saatiin seinäkannake ja valaisimen virtajohto ylsi yläkaapissa olevaan poistorasiaan. Tapettiseinällä työtason yläpuolella on nyt kiva tunnelmavalaisin, joka näyttää erityisen hauskalta pimeinä talvi- ja syysiltoina. 

Seuraa Blogia:

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Keittiön välitilamateriaalina tapetti ja pleksi

 1. Hei
  todella hieno välitilan tuunaus! Etsin netistä saman näköistä tiilitapettia, mutta en löytänyt yhtä hyvää. Voisitko kertoa minulle tapettimerkin ja mistä olet hankkinut sen.
  Kiitos jo etukäteen
  Maari

  1. Hei,

   Kiitos ja kiva kun tykkäsit lopputuloksesta :). Tapetin printissä on kyllä päästy melko lähelle oikeaa tiili pintaa – lopputulos näyttää kolmiulotteiselta. Ja värejä on muutakin kuin tiilen punainen 😀 .

   Tapetti on RECLAIMED kuitutapetti 2701-22300 ja maahantuoja oli silloin Tapettitaivas, https://www.tapettitaivas.fi/fi. En tiedä onko heillä enää sitä valikoimissaan tai onko mallisto uusiutunut jo. Itse ostin sen muutama vuosi sitten K-raudasta, kun olin siellä silloin myyjänä. Olisiko hinta ollut 40-50 €/rll. Kaksi rullaa riitti tuohon meidän keittiön seinään, kun kaapit täyttää suurimman osan.
   Tapettitaivaalta kannattaa kysyä, josko heillä olisi sitä esim. muutama rulla vielä varastossa, vaikka ei sitä nettisivuilta löytyisikään.

   Toivottavasti löydät mieluisan tapetin itsellesi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *