Pyöreät pahvista tehdyt hatturasiat viehättävät nostalgisen viban vuoksi. Myös rasioiden  kasaamistekniikka on mielenkiintoinen. Pohjapahvi on prässätty hauskasti ja niitit sekä tikkaukset tuovat esineeseen yksityiskohtia.

Pyöreät rasiat eivät ole kovinkaan käytännöllinen ratkaisu tavaroiden säilytykseen, koska ne säilövät sisäänsä vähän tavaraa, mutta vievät hyllyllä paljon tilaa. Pyöreä rasia onkin tässä ajassa enemmän koriste kuin tavaran, saatikka hatun säilytyspaikka. Mutta ehkä juuri tuo turhuus onkin osa niiden viehätystä. Rasia hankitaan ehkä vain katseltavaksi tai mukavaksi pikku tuunausprojektiksi. 

Jopa näissä uustuotannon hatturasioissa on aina mukana hippunen vanhanajan romantiikkaa. Niissä on viitteitä aikakaudesta, jolloin käytettiin upeita hattuluomuksia, hameenhelmat viilsivät maata ja puserot olivat pitsiä. Kesäpäivän tuuli oli juuri sopivan lämmin, mutta silti riittävän viilentävä, jotta pitkissä helmoissa ja kookkaissa hatuissa oli miellyttävä käyskennellä pitsihuvilan nurmikolla. Kauniisti hoidetussa puutarhassa juoksenteli iloisia lapsia ja hoikkia koiria. Tuuli heilutteli valkoisia ohuita kesäverhoja verannalla, jossa kohta tarjoiltaisiin posliinikupeista teetä ja leivonnaisia, jotka sulivat suussa. Ai että!

Hatturasian kannessa oli vähän maali nirhaumia ja lakalla rasian kylkeen kiinnitetty koiran kuva vaati työstämistä, mutta muuten kunto oli hyvä.

Suurempi ongelma, jota en kirppari innostuksissani muistanut ottaa huomioon ja joka selvisi vasta kotona, oli rasiassa oleva haju. Rasia tuoksui voimakkaasti…. no tiedättekö…. vanhalle talolle ja jollekin hajusteelle/pesuaineelle. Tämä tietenkin harmitti minua kovasti, mutta ilman taistelua en ollut valmis rasiasta luopumaan.

Joten taas alkoi kamppailu tuoksuvihollista vastaan:

  1. Rasia oli tuuletuksessa ulkona viikon verran – ei vaikusta.
  2. Rasia oli kuivien kahvipurujen ja soodan kanssa muovipussissa hajujen neutraloinnissa viikon ajan – tuoksu laimeni.
  3. Viimeisenä keinona pyyhin rasian kahviin kastetulla luutulla kahteen kertaan – tuoksu lähti lähes kokonaan. Rasian sisäpuolen pahvi oli harmaasävyistä, joten kahvilla pyyhkiminen onnistui. Valkoisen sisustan kanssa tilanne olisi ollut toinen.
  4. Lopuksi vielä vielä tuuletusta viikon ajan. 

Eipä yskitä enää rasian ohi kulkiessa : DD !

Lopputulos on ihan tyydyttävä ja rasian voi ottaa käyttöön. Mutta katsotaan nyt, mitä sinne rasiaan voi säilytykseen laittaa. Ehkä jotain kovasta materiaalista valmistettua, eli sellaista joka ei ime itseensä rasiaan mahdollisesti jäänyttä laimea tuoksua. Työläitä ovat nämä kirppariostokset tuoksuyliherkälle. Jonkun aikaa taas muistaa kirpparilla tavaroita haistella ennen ostopäätöstä. Huoh. 

Kun hajuongelma oli selätetty, päästiin varsinaisen hupiosuuteen eli rasian tuunaamiseen. Jippii!! Kotoa löytyi pätkä tapettia, joka riitti rasian päällystämiseen ja vielä rasian kanteenkin. Onnistuin jopa jatkamaan kuvioita tapettisauman kohdalla niin, että saumaa ei huomaa.

Tapetin kiinnittäminen onnistui tapettiliimalla. Levitin liiman vanhalla pullasudilla (kun ei muuta siihen hätään löytänyt) ensin tapettiin ja painoin tapetin sitten rasian kylkeen. Tapetin voi tasoittaa vaikka viivoittimella, jos ei omista tapettilastaa. Ei oo niin nuukaa tämä homma. Tärkeintä on muistaa pyyhkiä ylimääräinen tapettiliima heti pois tapetin pinnasta kostealla rätillä, ettei pintaan jää kiiltäviä tapettitahroja. 

Jätin rasian kantamiseen tarkoitetut nauhat toistaiseksi pois. Mielestäni rasiassa on tuunauksen jälkeen riittävästi koristeellisuutta, ja rasia on myös helpompi avata ilman nauhoja. On myös hyvin todennäköistä, että rasiassa ei tultaisi säilyttämään hattuja – saatikka kuljettelemaan niitä paikasta toiseen.

Tältä näyttää nyt uusi somistettu hatturasia. Tapetin ansiosta saatiin kotiin aika paljon lisää värejä :D. 

Joskus esineen funktio voi olla pelkästään silmän miellyttäminen ja niin uskon tämänkin esineen toimivan kodissamme. Se tulee tuottamaan hyvää mieltä, se vie ajatukset lämpöisiin kesäpäiviin ja se saa myös haaveilemaan.

Sharing is caring! <3

Vastaa