Viidakkokurkku (Melothria scabra) on nopeakasvuinen ja nimensä mukaisesti se muodostaa lyhyessä ajassa viidakkomaisen tiheikön kasvupaikalleen. Malttamattomalle puutarhurille se on oikein sopiva kasvi, koska kasvi kasvaa lähes silmissä ja taimikasvattamossa tapahtuu koko ajan. Jos taas olet kiireisempi hortonomi ja ei ole aikaa heilua muutaman päivän välein viidakkoveitsen kanssa viherhuoneessa raivaamassa, kannattaa valita joku muu kasvi. 😀

Lapset saattavat tykätä Viidakkokurkun kasvattamisesta, koska kasvia saa sydämen kyllyydestä hoitaa. Rönsyjä saa ohjailla mielin määrin kasvitukea pitkin, ja rönsyjä saa myös napsia pois eli puuhaa riittää. Ja eipä haittaa vaikka joku varsi menisikin poikki, kohta on taas kaksi uutta kasvanut tilalle. 

KASVATUSKALENTERI

10.3 Kylvö. 

20.3 Koulinta ruukkuihin, istutus sirkkalehti korkeuteen (hontelo varsi jää mullan alle).

10.4 Istutus isompiin ruukkuihin ja tuenta.

11.4 – 21.4 Valohoitoa ja tapakasvatusta ( naapurikasveihin ei saa tarttua ja  kukin pysyköön omalla tontillaan )

22.4 Istutus isoon ruukkuun ja tuenta metallikehikolla. 

23.4 -12.6 Ulkoilua päivisin terassilasituksen suojassa.

13.6 Siirto ulos yöpakkasten loputtua.

31.7 Happamien pikkukurkkujen maistelua.

Viidakkokurkku tarttuu kaikkeen lähellä olevaan napakasti kiinni. Tässä kuristusotteeseen on joutunut naapurikasvien siemenpussit :D. Ehkä kurkku toivoo olevansa mieluummin Sitruunabasilika tai Timjami… 

Viidakkokurkun lehdet ovat ohuita ja kasvi vaatii paljon kastelua. Paahteessa kasvi kuivahtaa helposti, mikä sinänsä ei ole kovin vaarallista, koska kuivuudesta käpristynytkin kasvi tekee ripeästi uusia varsia, kunhan vain saa vettä.

Viidakkokurkku ei pidä kovasta tuulesta, joten kasvupaikan tulee olla suojaisa. Voimakas tuuli riepottelee ohuet lehdet ikävän näköiseksi ja hento varsikaan ei varsinaisesti puhurimaisesta tuulen käsittelystä tykkää.

Sadon takia ei tätä kasvia kannata kasvattaa, koska pikku kurkut maistuvat lähinnä happamalle.  Koristearvoa minikurkuilla kuitenkin on ja ne tuonevatkin siten mukavan lisän puutarhaan. 

Summa summarum, Viidakkokurkku voisi olla hyvä kasvi esim. suojaisalle parvekkeelle tai patiolle, johon halutaan nopeasti näkösuojaa ja johon on rakennettu jonkinlainen kasvisäleikkö. Sivuversot täyttävät säleikön nopeasti. Kolkoilla betoniparvekkeilla viidakkokurkku voi olla hauska vihreä rehevöittäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.