Talvella kranssit on perinteisesti tehty havuista ja kävyistä, mutta talvisesta luonnosta löytyy muitakin kransseissa hyödynnettäviä kasveja. Metsässä ulkoillessa kannattaa luontoa katsoa vähän tarkemmin ja etsiä maisemasta pystyyn kuivuneita talventörröttäjiä. Lumen seasta voi löytyä heiniä, varpukasveja ja erilaisia pitkävartisia kukintoja.

Tässä kranssissa on käytetty havujen ja käpyjen rinnalla Pietaryrtin kukintoja. Niitä on helppo napata mukaan metsän tai pellon reunasta, koska pitkävartisena ne eivät peity lumikinoksen alle. Ennen kranssin sidontaa Pietaryrteistä riivitään nahistuneet lehdet pois, ja silloin niistä leviää kotiin herkullinen anismaisen tuoksu. Ihanan jouluinen tuoksu sekin!

Kranssin voi sitoa rennolla kädellä. Hapsottavien kuusenoksien ja Pietaryrttien kaveriksi voi kranssiin lisätä selkeämuotoisia koristeita, jotka tasapainottaa kokonaisuutta. Tämä kranssi on viimeistelty kuorellisilla manteleilla. 

Kuusenhavuissa kannattaa huomioida oksien ala- ja päällyspuolen erot. Päällispuolella on enemmän vihreitä havunneulasia, kun taas alapuolella näkyy selkeämmin ruskea oksankohta. Kranssista tulee rauhallisempi, kun kaikki havunoksat sitoo samoin päin. 

Kuusenhavukranssin valmistus

Tarvikkeet:

 • Kranssipohja, valmistettu esim. pajusta ja/tai koivunoksista
 • Kuusenoksia
 • Sembramännyn käpyjä
 • Kuivuneita “talventörröttäjä” Pietaryrtin kukintoja
 • Kuorellisia manteleita
 • Rautalankaa
 • Sivuleikkurit (rautalangan katkaisemiseen)
 • Puutarhasakset (oksien katkaisemiseen)
 • Kuumaliimapistooli ja liimapatruunoita
 • Suojapaperia
 • Kertakäyttöhanskat (havuista voi irrota pihkaa)
 1. Taivuta pajunoksia ja sido niistä rautalangalla pyöreä kranssin pohja. Pajua on helpompi työstää, jos kuivattaa oksat kaarevaksi pyöreässä astiassa ( – – > Kattokranssin valmistus koivunoksista ).
 2. Sido pajupohjaan rautalangalla 20-30 cm pituisia koivunoksanippuja, niin että pajupohja peittyy kokonaan.
 3. Merkitse kranssiin tasaisin välein viisi kohtaa (käpyjen kiinnityskohta).
 4. Leikkaa kuusenoksat ja pietaryrtit 15 cm pituisiksi. Riivi Pietaryrteistä lehdet pois.
 5. Niputa havut ja pietaryrtit 3-4 oksan nippuihin.
 6. Sido havuja, pietaryrttejä ja käpyjä vuorotellen kranssipohjaan rautalangalla kiinnittäen. Suunnittele jako kranssipohjan koon mukaan. Tässä kranssissa on havu-yrtti-havu-yrtti-havu-käpy vuorottelu.
 7. Kiinnitä kuorelliset manteli kuumaliima pistoolilla paikoilleen.
 8. Kiinnitä ripustuslenkki rautalangasta.

Sisäänkäynnin luona on mäntylaudasta valmistettu penkki, joka on kooltaan 60 x 100 cm. (Kesällä penkki toimii reilun kokoisena askelmana asuntovaunuun noustessa). Levitin penkin päälle havumaton ja nostin sen päälle pienen kartiovalkokuusen. Pieni valaistu kuusi tuikkii penkin päältä iloisena vierailijoille. Keltainen seinä (vaikka ei niin jouluinen olekaan) toimii tässä kokonaisuudessa ihan mukavasti levittäen valosarjan lämpöä laajemmalle :).

Rosterilyhty asettuu vakaasti betonisen pihalaatan päälle ja laatan paino pitää myös havut paikoillaan. Lyhdyssä lämmittää ystäväni koristelema tähtianis kynttilä <3 <3 :).

Kuusenhavujen haku reissulla metsässä oli winter wonderland tunnelma. Edellisenä yönä oli satanut 5 cm kevyttä puuterilunta ja raikkaassa metsässä oli upeaa. Luna koira säntäili riemuissaan hangessa ja pöllytti lunta 😀 .

Kranssi tehtailu ei hassumpaa tekemistä näin kaamosaikaan. Materiaaleja saa luonnosta ilmaiseksi ja niiden hankkiminen aktivoi liikkumaan ja samoilemaan metsään. Kranssit voi sitoa rennosti vasemmalla kädellä nauttien sommittelusta ja erilaisten materiaalien yhdistämisestä. Niiden ei tarvitse olla priimaa, koska hämärä vuodenaika on armollinen. Palkinnoksi aherruksesta saa vielä käsillä tekemisen ilon. T-ä-y-d-e-l-l-i-s-t-ä !!!!!

Nauttikaa metsästä ja lumesta. Kuunnelkaa hiljaisuutta. <3 <3 <3 <3

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *