– Mittatilaus patjoilla luksusta karavaanari elämään –

 

Kaupallinen yhteistyö, Verhoomoliike Verka Mestarit.

Käytetyn asuntovaunun hankinnassa on hyvä varautua siihen, että osa vaunun tekstiileistä täytyy uusia ja hyvin todennäköisesti myös sängyn patjat menee vaihtoon. Me siedettiin väsähtäneiden patjojen epämukavuutta ensimmäisenä kautena, koska oltiin niin innoissaan pyörien päällä olevasta mini kesäkodista ja uudesta caravan harrastuksesta. Mutta tänä vuonna prioriteetti on nukkumisen laadussa . . z z z z z

Vaunussa olleiden originaalien peruspatjojen kimmoisuus oli hävinnyt, joten ne olivat liian ohuet ja pehmeät nukkumiseen. Myös sängystä poistuminen oli työlästä, koska patjasta ei saanut tukea. Meidän vaunussa sänky on sijoitettu asuntovaunun perälle poikittain ja henkilö, joka nukkuu ihan vaunun perällä joutuu kirjaimellisesti kömpimään sängystä pois. 

Sängyn mitat ei täsmää vakiomittaisten patjojen kokoihin. Patjatilaa lyhentää sängyn ja seinän väliin jätetyt 30 mm ilmankiertoaukot, joten asuntovaunuun ei mahdu normaali 200 cm pitkä patja. Patjalle on tilaa pituussuunnassa  190 cm ja  leveydessä 2 x 70 cm =140 cm. Tällaista kokoa ei ole saatavilla vakiomittaisissa aikuisille soveltuvissa patjoissa. 

Yhtenä vaihtoehtona mietittiin perusmittaisten vaahtomuovipatjojen kaventamista itse oikeaan mittaan, mutta tultiin siihen tulokseen, että se on hidasta ja sotkuista. Leikkausjälkikään ei ole kotoa löytyneillä välineillä kovin kaunista.

Vaunuun haluttiin aikaisempia patjoja jämäkämmät ja pitkäikäisemmät patjat, joten päädyttiin tilaamaan määrämittaiset vaahtomuovipatjat Verka mestarit verhoomo liikkeestä. Mittatilauspatjoissa on valinnanvaraa ja patjan koon lisäksi voi määritellä myös patjan kovuuden ja paksuuden.

Testiin otettiin HR laatuinen vaahtomuovi, joka on erikoiskimmoisa ja kantavampi laatu. Patjat tilattiin HR-35 laatuna ja 7cm vahvuudella. Patjojen päälle on tuli lisäksi 7cm paksu profiloitu petauspatja, joka hankittiin jo viime vuonna.

High resilience vaahtomuovin solurakenne on perus vaahtomuovia ryhdikkäämpää ja sen napakkuus säilyy pitkään. Vaahtomuovia on saatavilla eri painoluokissa,  20-60 kg/m3  (=vaahtomuovin paino kuutiota kohti). Mitä paksumpi soluseinä on, sitä painavampi laatu on kyseessä.

HR vaahtomuovi on palosuojattua, joten se on turvallinen materiaali asuntovaunuun. Jotta patja voi hengittää, sen alle suositellaan sälepohjaa, mikä omasta vaunusta löytyykin. Vaahtomuovit kestävät myös pakkasta, joten ne voi hyvin säilyttää talven yli vaunussa. Kylmässä vaahtomuovi menettää kimmoisuutensa, mutta se palautuu lämpimässä. 

Vaahtomuovin valmistusprosessit ovat kehittyneet viime vuosina ja uuden teknologian myötä vaahtomuovi on myrkytöntä ja hajutonta. Niin ihmeellistä kuin se onkin, näissä HR-35 laadun patjoissa ei ollut minkäänlaista tuoksua. Patjoja ei tarvinnut tuulettaa, vaan ne saattoi siirtää suoraan vaunuun ja ottaa käyttöön.

Originaalit taittopatjan patjanpäälliskankaat olivat hyvässä kunnossa, joten käytin ne pesukoneessa ja  pujotin uudet patjat niiden sisälle. Päätysaumat ja terenauhan ompelin kiinni käsin. Aina kannattaa kierrättää, jos se suinkin on mahdollista :). 

Huomioitavia asioita asuntovaunun patjan valinnassa

( pätee ainakin tällaisessa mini asuntovaunussa )

Asuntovaunun sängyn alla on säilytystilaa ja todennäköisesti sinne on sijoitettu myös vaunun tekniikkaa (lämminvesiboileri ja vesisäiliö). Kun tavaraa laitetaan sängyn alle, tai laitteisiin halutaan päästä käsiksi, nostetaan saranoilla olevan sängyn sälepohjan toinen puolikas ylös. Jos sälepohjan nostomekanismi on kevytrakenteinen, tulee myös patjojen (peruspatja + petauspatja) olla kevyitä. 

Meidän vaunussa on kiinnitetty kaksi valaisinta seinälle sängyn yläpuolelle, ja harmittavasti ne on kiinnitetty vähän liian alas. Sälepohjan ja patjojen täytyy mahtua nousemaan ylös niiden ohi, joten patjat eivät voi olla kovin paksuja. Myös vuodevaatteet lisäävät sängyn paksuutta. Peittoja ja tyynyjä ei välttämättä tule siirrettyä pois patjan päältä, kun noutaa pikaisesti jotain tavaraa sängyn alta :D.

Asuntovaunussa on jätetty sängyn ja seinän väliin 30 mm ilmankiertoaukot. Patja ja vuodevaatteet eivät saa peittää vaunussa seinän vierellä olevia ilmankiertoaukkoja, eli patjan pitää olla juuri oikean kokoinen. Verhoomo liikkeessä leikatut patjat natsaa täsmälleen paikoilleen ja taitto sälepohjan käyttö on sujuvaa, kun patjat pysyvät paikoillaan pohjaa nosteltaessa.

Verka Mestarit tekee perinteisten huonekalu verhoilujen lisäksi myös autoverhoiluja, venekuomuja ja liiketilojen kalusteverhoiluja. 

Verka Mestarit sijaitsee Oulussa Limingantullissa, Limingantie 5.  Myymälän löytää parhaiten, kun etsii Verkamestarien hauskaa logoa :).

Instagram – Verka Mestarit

Facebook – Verka Mestarit Verhoomo Oulu

www.verkamestarit.fi 

Nyt en sitten malta odottaa, että saadaan herätä hyvin nukkuneena meren rannassa aaltojen ääniin. <3

Ihan kohta mennään!

Sharing is caring! <3

Vastaa