Bamburullaverhoilla on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten edullinen hinta ja kevyt rakenne. Edullisen hinnan takia niitä on helposti saatavilla ja keveyden vuoksi verho on helppo kiinnittää parilla koukulla seinään. Bambuverhot suojaavat kohtuullisen hyvin paahteelta ja antavat myös yksityisyyttä.

Sen sijaan säänkestävyys ei ole bambuverhoissa kovin kummoinen. Luonnolliselle bambupinnalle jätetyissä bambuverhoissa ei ole kosteudelta suojaavaa pintakäsittelyä ja kun bambu kastuu, se saattaa kerätä hometta pintaan. Verhojen käyttöikä voi jäädä lyhyeksi ikävän näköiseksi muuttuneen pinnan takia.

Nuhruisen Bambuverhon voi uudistaa tekemällä sille valkaisuaine käsittelyn ja sen jälkeen valkopesun vedellä ohennetulla maalilla. Home ei lähde valkaisuaineella pois kokonaan, mutta homekohdat vaalenevat käsittelyssä, eivätkä näy selvästi kuultavan maalikerroksen läpi. Valkopesussa maalia kuluu vähän, koska maali ohennetaan runsaaseen veteen. Tähän projektiin riittävät maalin jämät. 

Bambuverhojen homepesu
Bambuverhon puhdistus homeesta valkaisuaineella:
 1. Imuroi pölyt pois bambuverhosta.
 2. Suojaa ympärillä olevat pinnat. 
 3. Laimenna valkaisuaine kylmään veteen. Katso valkaisuaineen (esim. Klorin) sekoitussuhde ja vaikutusaika pakkauksesta. Levitä aine suihkepullolla homekohtiin. Voit levittää ainetta myös  bambuverhon tummuneisiin kohtiin värin tasaamiseksi. 
 4. Anna valkaisuaineen vaikuttaa ja harjaa homeiset pinnat läpi. 
 5. Käsittele toinen puoli samalla tavalla.
 6. Huuhtele bambuverho kylmällä vedellä ja nosta kuivumaan pystyyn seinää vasten. 
Bambuverhon maalaus kuultavalla maalilla:

Kuultomaalaukseen on käytetty veteen ohennettua listavalkoista kalustemaalia. 

 1. Suojaa alusta ja ympärillä olevat pinnat muovilla. Tämä on sotkuista hommaa, laimennettu maali on notkeaa ja valuvaa.
 2. Aseta rimat bambuverhon alle, jotta verho ei koske alustaan
 3. Laimenna maalia reilusti vedellä, esim. 1:8 (1 osa maalia, 8 osaa vettä). Testaa sekoitus suhteen sopivuutta ja peittävyyttä vaalealle puupinnalle (esim. mäntylistan pätkään). 
 4. Levitä maali pensselillä bambuun. Tummemmat kohdat voi käsitellä pariin-kolmeenkin kertaan.  
 5. Kun maali on hiukan kuivunut, voit nostaa verhon kuivumaan pystyyn seinää vasten. Suojaa alusta esim. sanomalehdillä, koska maalia voi vielä vähän valua .

Sitten päästäänkin mukavaan vaiheeseen, eli pujottamaan uusi naru paikoilleen ja ripustamaan verhot terassille. 

Alkuperäinen bambuverhon naru oli haurastunut ja se meni vaihtoon. Sen tilalle halusin värikästä ja selkeästi paksumpaa narua, mielellään vihreää tai keltaista. Oikea UV suojattu kaihdinnaru (tarkoitettu sälekaihtimiin) on vain pari milliä vahvaa ja tarjolla on ainoastaan valkoista, ruskeaa ja mustaa narua.  Eli ei täyttynyt kriteerit niissä, tosin tuo UV suoja olisi ollut hyvä ominaisuus. 

Näihin kahteen verhoon narun menekki oli 30 m, joten metritavarana ostettu “hupparin” nyöri tuntui hintavalta ratkaisulta. Ilokseni bongasin käsityölankojen joukosta tällaisen punoskuteen – juuri oikea vahvuus, rakenne ja väri :). Koostumuksessa on myös polyesteriä mukana, eli kestää kulutusta.

Viiden millimetrin vahvuinen lanka mahtuu kulkemaan mekanismin läpi ja verhon saa nostettua hyvin ylös. Alas laskiessa rullaverhosta jää alaosasta parikierrosta rullalle, mutta meitä se ei haittaa, koska verhot ovat meillä aikalailla samassa korkeudessa läpi kesän.

Nyöriä oli käytettävissä runsaasti (kerässä 170 m), joten lisäsin vetonarujen päähän tupsun, jonka sidoin puuvillalangalla nippuun.

Paulina eco-friendly chunky twine punoskude, vahvuus 5mm, 80 % puuvillaa, 20 % polyesteriä, väri 71, Lankava Oy

Terassilla on nyt monta kesän elementtiä ja kuvauspäivällekin sattui ihana auringonpaiste. Oliivipuusta olen haaveillut muutaman vuoden ja hankin sen nyt itselleni palkkioksi maalaustyöstä. Se on aivan täynnä kukannuppuja, pieniä oliivin alkuja – toivottavasti en hoivaa puuta kuoliaaksi   :o/  ;D .

Bambuverhojen väripesun johdosta mennään näillä aurinkosuojilla kohti uutta kesää. Taas vältyttiin tavaran roskiin heittämiseltä ja uusien ostamiselta. Ja tuunauskin oli oikein mukavaa hommaa :D. 

Jos haluat maalata bambua mustaksi, työohjeet löytyvät postauksesta  – – – > Mustat bambutuolit .

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *