Perheessämme asuu koira, joka rakastaa tyynyjä. Päiväunet on makoisinta ottaa sohvalla, vähintään kahden tyynyn päällä ja kolmekaan ei ole liikaa. 

Meidän iäkäs prinsessa-koira saa nyt itselleen lokoisan alustan, josta ei puutu  pehmeyttä eikä muhkeutta. Kuninkaalliseen tyyliin sopii myös koristenauhat ja ornamentit. Mitäpä sitä ei tekisi rakkaan lemmikkinsä vuoksi!

Parasta ompelussa on suunnitteluvaihe, jossa saa sovitella värejä, pintoja ja kuvioita yhteen. Aika kuluu nopeasti eri vaihtoehtoja pohtiessa. Suunnitteluvaiheessa taivas on rajana ja kaikki tuntuu valmistuvan helposti! Joskus keksii myös hauskan uuden tavan hyödyntää kaapissa pitkään ollutta materiaalia. 

Usein ompelumoodi iskee illalla ja on pärjättävä niillä materiaaleilla, joita kotoa löytyy. Tässä projektissa  ompelin vanhasta sisustyynystä pienemmän version sekä hyödynsin vanhojen nuutuneiden tyynyjen vetoketjuja uusissa päällisissä. 

Sisustyynyissä on täytteenä yleensä  polyesterivanu. Se tiivistyy aika nopeasti käytössä ja tyyny menettää muotonsa. Sisustyynyille saa lisää käyttöikää, kun pöyhii ja nyppii litistyneen tyynyn vanun taas kuohkeaksi. Se vaatii vähän vaivannäköä (ja imurin pölyn keräämiseen), mutta luonto kiittää. Kierrätän myös vanhat nukkumistyynyt, jotka pesen 60 asteessa ja käytän sitten niiden täytevanut erilaisissa ompelutöissä. 

Ompelutyössä ei haittaa, vaikka tikkaukset eivät mene millilleen suoraan tai vetoketjun kiinnittäminen vähän ontuu. Yhtenä päivänä tehdään ja toisena päivänä puretaan – ainakin täällä. 

Ja olkaapa varovaisia siellä niiden silitysrautojenne kanssa. Tässä projektissa käräytin pompulanauhaa niin, että jouduin leikkaamaan siitä pätkän pois. Ohuessa raidallisessa organza kankaassa on myös silitysraudan polttama harmaa viiru, koska höyryä ei siinä kohtaa silitysraudasta sitten tullutkaan. Mutta  tekevälle sattuu! 

Nauhakoristeisten tyynyjen ompeluohje

Tarvikkeet: 

 • Kangaspaloja
 • Sisustyynyjä
 • Vetoketjuja
 • koristenauhoja

Koristenauhatyynyt (pompulanauha ja keltainen  nauha):

Lisää saumanvaroiksi kolmelle sivulle 1 cm ja vetoketju sivulle 2 cm. 

 1. Leikkaa tyynynpäälliskankaasta sisustyynyn kokoisia palasia 2 kpl, lisäten saumanvarat. 
 2. Huolittele saumanvarat. Ompele koristenauha ensin vain sille tyynyn sivulle, johon tulee vetoketju. Kiinnitä vetoketju.
 3. Ompele kolme sivusaumaa. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin ja silitä. Tikkaa koristenauha tyynyn reunaan kolmelle sivulle. 

Reunakaitaletyyny:

Lisää  saumanvaroiksi kolmelle sivulle 1 cm ja vetoketju sivulle 2 cm.

 1. Leikkaa tyynynpäälliskankaasta sisustyynyn kokoisia  palasia 2 kpl, lisäten saumanvarat.  Leikkaa 4 kpl reunakaitaleita tyynyn levyisenä, muista lisätä saumanvarat. Kaitaleiden korkeus saumavaroineen on 8 cm. 
 2. Ompele reunakaitaleiden lyhyet päät, käännä ja silitä.
 3. Huolittele päälliskankaiden saumanvarat.
 4. Ompele reunakaitale ensin vain sille tyynyn sivulle, johon tulee vetoketju. Kiinnitä vetoketju.
 5. Kiinnitä neuloilla loput reunakaitaleet kolmelle sivulle. Taita kaitaleet nurkista ja kiinnitä nuppineuloilla, jotta nurkat eivät tartu kiinni kankaita yhteen ommellessa. Kiinnitä toinen puoli tyynykankaasta ja ompele.
 6. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin ja silitä. Tikkaa loput kolme reunaa. 

Raitatyyny

 1. Lisää saumanvaroiksi kolmelle sivulle 1 cm ja vetoketju sivulle 2 cm.
 2. Leikkaa tyynynpäälliskankaasta sisustyynyn kokoisia palasia 2 kpl, lisäten saumanvarat.
 3. Huolittele saumanvarat. Kiinnitä vetoketju. Ompele kolme saumaa. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin ja silitä. Tikkaa kolmelta sivulta. 

Kylläpäs nyt on Luna koiran mukava torkkua uusilla pehmusteilla….…mutta kaikkein mukavinta on telmiä tyynyissä niin, että ne tippuvat lopulta kaikki lattialle :D.

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *