Nyt on taas yksi kesä hyvästeltävänä. On luovuttava lämpimästä ja valoisasta, avojaloin kulkemisesta ja linnunpoikasten lentoharjoitusten seuraamisesta. On mentävä taas läpi yhden tumman syksyn ja sitten vielä talven. 

Jotta kesästä luopuminen olisi helpompaa, on käännettävä ajatukset pimenevien iltojen ja sateisten päivien hyviin puoliin. Syksyllä ei tarvitse kuljetella pihakalusteiden pehmusteita edestakaisin sisälle sateelta suojaan ja taas takaisin ulos. Syksyllä on vähemmän siivottavaa, kun ei tarvitse kerätä pihalaatoilta kukkien terälehtiä. Syksyllä ei tarvitse myöskään kastella pihan kasveja. 

Syksyllä voi hyvällä mielellä loikoilla sisällä sohvalla katsomassa dekkarisarjoja (koko kauden yhteen menoon) ja kirjaakin voi lukea vaikka koko päivän viltin alla.  Syksyllä on kiva tehdä myös erilaisia hilloja, joita maistellaan sitten pimeinä iltoina pannukakun ja vaniljajäätelön kanssa.

Hillojen valmistaminen on mukavaa pilvisen ja sateisen päivän puuhailua. Kun sade ropisee ulkona ikkunapelteihin ja keittiössä tuoksuu hillojen marjaiset aromit, tulee aika kotoinen olo.  Sisällä valmistuu talveksi jotain hyvää ja makeaa, herkuksi rakkaimmille ja itselle. 

Marja-aronia on siitä hauska kasvi, että se tekee marjat isoihin terttuihin ja niitä on helppo poimia kourallinen kerallaan. Ei tarvitse olla kovinkaan sinnikäs, että useampi litra marjoja on kerättynä. Meillä Marja-aronia pensaita on istutettu tontin rajalle, joten marja-apajat ovat lähellä. Marja-aronia on suosittu kasvi monien talonyhtiöiden pihoilla, joten marjoja saa poimia yleensä ilmaiseksi, kunhan sopii asiasta asukkaiden kanssa.  

Marja-aronia hillo (4 l valmista hilloa)

5l marjoja

1,5 dl vettä

1,25 kg hillosokeria

2 tl korianteria

1,5 tl inkivääriä

3 rkl sitruunan mehua

3 tl vaniljauutetta

Lasipurkkeja

Pese lasiastiat huolellisesti. Keitä kannet ja tiivisteet kiehuvassa vedessä. Lämmitä uuni 100 asteeseen ja kuumenna lasipurkit uunissa. Huuhtele marjat. Laita marjat ja vesi kattilaan, kuumenna. Laita hillosokeri höyryävään kattilaan ja sekoita. Lisää myös mausteet ja sitruunan mehu. Keitä 15 minuuttia sekoittaen välillä.  Jäähdytä hilloa noin puoli tuntia. Täytä  kuumat purkit hillolla ja sulje kannet välittömästi. Anna jäähtyä ja siirrä kylmään säilytykseen. 

Hilloamisesta jäi ylimääräiseksi pari isoa lasipurkkia, joten taidan käydä lähimetsässä poimimassa marjat puolukkahilloon. Tässä aletaan nyt ihan syysihmiseksi! Vedetään kumisaappaat jalkaan ja punainen sadetakki päälle ja lähdetään marjastamaan. Metsään meneminen on muutenkin hyvä idea – ihan ympäri vuoden!

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *