Meillä kodinhoitotila tarkoittaa pientä syvennystä pesuhuoneessa. Syvennyksessä on pyykinpesukone, kuivausrumpu sekä Elfa säilytyskorit likapyykille ja kodin siivousaineille. Samaa tilaa käytetään myös pyykinkuivaukseen ja siivousvälineiden säilytykseen.

Tämä kompakti kodinhoitosyvennys on osa kylpyhuonetta, jossa on myös suihku ja wc-istuin. Kylpyhuoneesta on käynti myös saunaan. Nämä kaikki toiminnot ovat tilassa, jossa lattiapinta-ala on yhteensä vain 9 m2 (1,6 x 6.1 m). Haasteita tilassa siis riittää. Mietinkin…

….miten saa kylpyhuoneesta kauniin ja toimivan, jos samassa tilassa peseydytään, tehdään pyykkihuoltoa ja säilytetään siivoustarvikkeita? 

Mini kodinhoitotilamme tarvitsi ainakin kohtuuhintaisen tilanjakajan, joka peittäisi pesutornin, pyykkikorit ja siivoustarvikkeet. Tilanjakajaksi oli alunalkaen suunniteltu kahta liukuovea, mutta luovuimme niistä korkean hinnan takia. Liukuovet pitäisi lattiakaatojen takia toteuttaa yläkantoisina ja ne tulevat hinnaltaan vähintään kaksinkertaiseksi verrattuna alakantaviin liukuoviin.

“Liukuovet”  korvattiin huokeammilla paneeliverhoilla. Kattoon kiinnitettiin U-kiskot ja paneeliverhot ripustettiin kiskoliukuihin verhokoukkujen avulla. Verhojen ylä- ja alareunan kujassa on alumiinilistat, jotta verho pysyy suorassa ja sitä on helpompi liikutella. Paneeliverhoissa on lisäksi kovikekangas tukemassa yläosaa. 

kodinhoitotilan uudistus

Kylpyhuoneessa oli hyvin niukasti tasotilaa. Tekstiileille ja kosmetiikalle hankittiin syvyysmitaltaan mahdollisimman kapea hylly, joka jättää tilaa kylpyhuoneen eri toiminnoille. Lasihylly ja kapeat metalliosat tekevät kalusteesta siron ja läpinäkyvän. Tilan syvyys ei juurikaan kapene eikä tila tunnu ahtaalta, koska laatoitettu seinä näkyy kalusteen takaa. Valo hyllyn yläpuolella tuo lisää syvyyttä tilaan. Valo myös kertaantuu lasiesineissä. 

Metallihyllyn jaloissa oli säädettävät ruuvit, joilla lattian epätasaisuuksia voi säätää. Kylpyhuoneen lattian kaadot olivat kaltevat, joten ruuvit jätettiin vain etureunaan. Lisäksi tasasimme kaltevuutta huopapaloilla, etureunaan laitettiin vähän useampi huopa kuin taakse. 

Nyt kylpyhuoneessa on  ihana spa tunnelma ja ovelta avautuu näkymä siistiin tilaan. Kylpyhuone on ennen kaikkea rentoutumisen ja puhdistautumisen paikka. Itseä voi hemmotella myös kauniilla ja käytännöllisillä säilytysrasioilla. 

Tilanjakaja paneeliverhon ompeluohje

TARVIKKEET 

Mittaa oman tilasi mitat ja huomioi ne leikatessasi kiskoja ja kankaita. Meillä tilan leveys oli 162 ja korkeus 232 cm. 

5 m       Napakkaa verhokangasta, Ottavio-collection, Eurokangas

              (verhon valmis korkeus   230 cm) 

0,16 m    Kovikekangasta, leveys 90 cm (verhon valmis leveys 83 cm)

1,7 m      Verhorypytys/laskosnauhaa, jossa on taskut verhokoukuille

                (Paris BX100)

160 cm   U-kiskoa,   2 kpl

6 kpl       Kattokannakkeita

16 kpl     Liukuja

16 kpl     Verhonauhakoukkuja

4 kpl       Stoppareita kiskoon

1,6 m     Alumiini latta listaa, leveys 30 mm

1,6 m     Alumiini pyöreää putkea, halkaisija 8,5 mm

1,6 m     Alumiini pyöreää putkea, halkaisija 8,5 mm

Mittaa kodinhoitosyvennyksen leveys ja korkeus. Leikkaa U-kisko oikeaan mittaan ja kiinnitä molemmat kiskot vierekkäin kattoon kattokannakkeilla.  Pujota liut paikoilleen (8 kpl/ kisko) ja kiinnitä stopparit kiskojen päihin.

Ompele paneeliverhot

Huomioi leikatessa kankaan kuvio. Leikkaa kankaasta kaksi verhoa. Paneelit asettuvat liukuovien tapaan hieman lomittain, joten lisää verhon leveyteen 2 cm. Verhon leveysmitta on siis kodinhoitosyvennyksen leveys jaettuna kahdella + 2 cm. Lisää vielä saumanvarat: 4 cm molempiin sivusaumoihin, 4,5 cm yläreunaan ja  vähintään 10 cm päärmevara alareunaan. 

Leikkaa kovikekankaasta 8 cm leveät suikaleet ja silitä kiinni verhon yläreunaan. Ompele sivusaumat. Silitä yläreunan päärme 4,5 cm leveälle taitteelle. Ompele verhonauha kiinni, tarkista että nauhan taskut ovat päällys puolella. Ompele alapäärme ja jätä 8 cm pujotusaukko lattalistalle. 

Silitä verhot. Pujota verhokoukut verhonauhan taskuihin. Pujota alumiinilistat ylä- ja alapäärmeeseen. Ripusta paneeliverhot paikoilleen verhokiskoihin.

Kustannukset paneeliverhoille ja U-kiskojärjestelmälle

U-kisko (kattokannakkeet, liut, stopparit) 15,00 €

Verhonauhakoukku 3,20 €

Verhokangas 5 m (super edullinen 5 €/m) 25,00 €

Verhorypytys/laskos nauha 1,30 €

Kovikekangas 1,30 €

Alumiini lattalista ja pyöreä lista 22,00 €

Yhteensä 67,80 €

Kun kylpyhuone on valmis, voi vielä käyttää hiukan aikaa silityslaudan stailaukseen, josta kerron enemmän postauksessa – – – > Uusi päällinen silityslaudalle. Kankaan kuvioksi voi valita jonkin itseä miellyttävän printin ja soinnuttaa värit sisustukseen sopiviksi. Silloin ei haittaa, vaikka lauta jäisikin joskus näkyville. Silitystyön aloittaa myös tarmokkaammin, kun välineet ovat kunnossa ja ne miellyttävät silmää. 

Seuraa Blogia

Facebook

Instagram

Blogit.fi

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Pienen kodinhoitotilan päivitys – paneeliverhot tilanjakajaksi ja metallihyllyllä lisää säilytystilaa

  1. Todella kauniit verhot olet löytänyt kylpyhuoneeseen. Mielestäni todella hyvä idea tehdä tuollainen tilanjakaja kylpyhuoneeseen. Tulee todellakin spa tunnelma kuten luonnehdit sinun kylpyhuonetta nyt. Kaverini Helsingissä tilasi myös verhokiskot kylpyhuoneeseen ja samanlaisen tilanjakajan sai aikaiseksi. Tästä inspiroituneena tietenkin aloin itsekin miettiä vastaavan hankintaa. Verhokiskot täytyisi ensimmäisenä tilata ja tämän jälkeen luultavasti miettiä sopivat verhot tilaan.

    1. Kiitos Jake, olen itsekin ollut tyytyväinen verhoihin. Niitä on helppo siirtää ja ne liikkuvat vapaammin, kuin yläkiskoon kiinnittyvät lasiset liukuovet. Koska kylpyhuoneen pinnat ovat enimmäkseen kovia materiaaleja (kaakeli, posliini, kalustelevyt, peili, kiuas, metallilistat, lasiseinät) on joukkoon hyvä saada myös jotain pehmeää materiaalia. Ja parasta tietenkin on se, että kankailla saa kylpyhuoneeseen luotua ihan omannäköisen tunnelman.

      Verhojen taakse on helppo sujauttaa esim. imuri tai siivousmoppi. Ja lattiaa siivotessa kierrän verhot alareunasta rullalle ja nostan ylähyllylle siivouksen ajaksi.

      Kankaissa on myös materiaali- ja värivalikoimaa melkoisesti enemmän, kuin liukuovien lasi- ja levypinnoissa. Ja jos mieli muuttuu, ei kankaan vaihtaminenkaan tule kalliiksi. Verhokankaaksi kannattaa valita ryhdikäs materiaali, jotta sitä on helppo liikutella ja jotta se laskeutuu kauniisti kiskoon ripustettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *