Liekö auttaneet meidän “leikitään kesää” vapputaiat, kun saatiin hellettä tänne Pohjanmaalle nopeammin kuin arvattiinkaan. Sääjumalat tarjoilivat viime viikolla meille kolme uskomattoman lämmintä päivää. Ai että! Korkeat lämpötilat ja auringon paiste pisti tietenkin mielen ihan sekaisin ja auringosta saatua energiaa purettiin pihalla puuhasteluun.

Koska taimikasvattamo pursuilee ja tuottaa koko ajan lisää vihreää, oli alettava viimeistään nyt miettimään taimille loppusijoituspaikkaa. Pihalla on ennestään yksi kasvilava, mutta se ei tulisi riittämään ja lava näytti mielestäni muutenkin kamalan yksinäiseltä ja tarvitsi toisen samanlaisen kaveriksi 😀 ! Miehen mielestä perustelut toisen lavan hankkimiseksi olivat hyvin ontuvat ja me ei muutenkaan tarvittaisi toista kasvilavaa, koska “viime kesänä ei tuossa yhdessäkään tainnut kovin paljoa mitään kasvaa”…… No joo, eipä tainnut kasvaa, mutta nyt ollaan tämä kesä edelleen korona jumissa kotona, joten nyt viljellään!! 

Kasvilavan kokoaminen lavakauluksista

Kasasin lavakaulukset betonilaattojen päälle, jotta saan lavat suoraan ja myös samaan linjaan toisen kasvilavan kanssa.  Lavat jäävät betonilaatan päälle aseteltuna irti maasta muutaman sentin, mikä estää suoran maakosketuksen ja lisää alimman kauluksen käyttöaikaa. Lavojen edessä olevat kaksi betonilaattaa ovat taas sen takia, että pääsen astumaan avojaloin lavan lähelle. Hakemaan yrttejä salaattiin ja noutamaan muutakin tuoretta ruokapöytään. Sepelille on nimittäin ikäväntuntuista astua paljain jaloin. Laatan päälle on myös kiva laskea kastelukannu – pysyy hyvin pystyssä. 

Sitten maalaamaan lavakauluksia. Nurkkien metalliosien kiertäminen oli sipistely hommaa pienellä tasapäisellä vesiväripensselillä (muuta ei löytynyt kotoa), mutta välillä on kiva tehdä jotain tarkkaa ja hidasta. Ja kasvattaa kärsivällisyyttä! Suurempien pintojen maalaus sujuikin sitten nopeammin isommalla pensselillä. Uuden kasvilavan vaalea väri olisi ollut myös kaunis sellaisenaan lähes käsittelemättömänä (tehtaan jäljiltä pinnassa oli hyvin  ohut suojakerros), mutta kun ensimmäinen lava oli mustaksi sipaistu, niin samalla linjalla oli jatkettava.

Aikaisemmin hankitun kasvilavan pinnasta oli maali osittain kulunut ja hilseillyt pois. Raaputin irtonaisen maalin pois teräsharjalla ja pyyhin pölyt pois. Sitten vaan uusi maalikerros pintaan. Eco garden on niin mieletön tuote, että se peittää kerralla ja imeytyy hyvin ja kuivuu super nopeaa! Ja hellesäällä puukin oli rutikuivaa, joten maali imeytyi puuhun hyvin. Käsittelin myös lavojen sisäpinnan kolmannen eli ylimmän kauluksen kohdalta. Käsittely suojaa paremmin puuta ja on mielestäni siistimmän näköinen.

Lavat sijaitsevat meidän pihalla melkoisessa “tuulitunnelissa”. Siksi multaa tulee vain kahden kauluksen korkeudelta ja tuo kolmas lavakaulus toimii tuulisuojana.  Kaikki mahdollinen saatavilla oleva tuulensuoja on tarpeen, jotta alkukesän hennoilla taimilla olisi edes jonkinlainen mahdollisuus selvitä. Ehkä laitan vielä lavojen päätyihin kasvamaan jonkin köynöksen, joka suojaisi kasveja niiden noustessa kauluksen yläpuolelle. 

Toisessa kasvilavassa on kylmiltä kevättuulilta suojaava kolmiosainen, saranoilla oleva ikkuna. Toiseen kasvilavaan laitettiin kaaret hallaharsoa varten. Perheen Mac Gyver porasi 4,5 mm terällä 70 mm syvät reiät lavan reunukseen ja metalliset tukikaaret painettiin reikiin. Näillä aseilla lähdetään taisteluun kylmyyttä vastaan!

Maalaaminen on kivaa, varsinkin hyvällä säällä, joten maalaustyö päätettiin tehdä myös pihan puulaattoihin. Laatat eivät olleet ollenkaan hyvässä kunnossa, joten ne piti kunnostaa ennen maalausta.

Pihan kulkuväylät on tehty mustista  60 x 60 puulaatoista, jotka on kytketty toisiinsa alapuolelle kiinnitetyllä pitkällä laudalla. Näin ne on saatu suoraan linjaan ja samaan tasoon ja myös enemmän irti maasta. Viisi vuotta puulaatat ovat tuossa kestäneet, vaikka eivät olekaan kestopuuta. Laattojen ympärillä ei ole multaa, joka kosteana lahottaisi puun, vaan niiden ympärille on levitetty sepeliä ja kiviä. Varsinainen maa-aines laattojen alla on hiekkaa ja sen päällä on maisemointikangas estämässä rikkaruohoja juurtumasta ja kasvamasta läpi.

Viime kesän aikana oli muutama poikkilauta pehmennyt ja oksien kohdalta osa oli jo napsahtanut poikki. Laatat oli harmittavasti tehtaalla koottu ohuilla niiteillä, jotka alkoivat ruostuessaan irtoilla laudoista. Laudat niiasivat askeleen alla ja kulkeminen alkoi olla jo vaarallista. Tämän kesän yli ei niillä enää mentäisi. 

Mepä lähdettiin sitten reippaina hakemaan uutta lautaa korjaukseen, mutta eipä sitä samanlaista ollut ollenkaan tarjolla. Ystävälliset myyjät Bauhausissa sitten neuvoivat ottamaan pari samalaista puulaattaa ja käyttämään siitä lautoja korjaukseen. No, mies meni helpomman kautta ja vaihtoi kuluneen puulaatan kokonaisena uuteen puulaattaan, eikä siis lähtenyt lauta kerrallaan naulailemaan. Ja samalla naputteli myös varmuuden vuoksi kaikki muutkin lenkkanat laudat kiinni paineilma naulaimella. Tsik-tsik-tsik….näytti helpolta! Minä puolestani tartuin pensseliin ja maalasin puulaatat ykkös-suosikki tuotteella Eco Gardenilla, jota olen hehkuttanut aikaisemminkin, ainakin Mustat bambutuolit postauksessa.   

Alla olevassa kuvassa on kiinnitetty vain kauimmaisena olevat laudat, jonka jälkeen naulat loppuivat ja mies lähti hakemaan niitä lisää. Koska Eco Garden kuivuu tosi nopeasti, saatoin minä kuitenkin aloittaa sillä aikaa laattojen käsittelyn. Palatessa mies sitten nakutteli naulat paikoilleen astumatta lautojen päälle. 

Seuraavassa kuvassa onkin sitten linjat suorassa ja kaikki laudat kiinnitetty. Pihan ilmeen viimeistelyksi tehtiin vielä Helmipihlajille nuorennos leikkaus. Puut eivät ole kovinkaan sopusuhtaisia, mutta ainakin kuolleet oksat on karsittu ja kaikissa kasvusuunta on ryhdikkäästi ylöspäin. Nyt seuraavaksi odotellaan oksien tuuhentumista  ja Helmipihlajien juurella olevien narsissien kukintaa. Yksi nuppu näkyy jo! 

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *