Liekö auttaneet meidän “leikitään kesää” vapputaiat, kun saatiin hellettä tänne Pohjanmaalle nopeammin kuin arvattiinkaan. Sääjumalat tarjoilivat viime viikolla meille kolme uskomattoman lämmintä päivää. Ai että! Korkeat lämpötilat ja auringon paiste sai mielen ihan sekaisin ja auringosta saatua energiaa purettiin pihalla puuhasteluun.

Koska taimikasvattamo pursuilee ja tuottaa koko ajan lisää vihreää, oli alettava viimeistään nyt miettimään taimille loppusijoituspaikkaa. Pihalla on ennestään yksi kasvilava, mutta se ei tulisi riittämään ja lava näytti mielestäni muutenkin kamalan yksinäiseltä ja tarvitsi toisen samanlaisen kaveriksi 😀 ! Miehen mielestä perustelut toisen lavan hankkimiseksi olivat hyvin ontuvat ja me ei muutenkaan tarvittaisi toista kasvilavaa, koska “viime kesänä ei tuossa yhdessäkään tainnut kovin paljoa mitään kasvaa”…… No joo, eipä tainnut kasvaa, mutta nyt ollaan tämä kesä edelleen korona jumissa kotona, joten nyt viljellään!! 

Kasvilavan kokoaminen lavakauluksista

Kasasin lavakaulukset betonilaattojen päälle, jotta saan lavat suoraan ja myös samaan linjaan toisen kasvilavan kanssa.  Lavat jäävät betonilaatan päälle aseteltuna irti maasta muutaman sentin, mikä estää suoran maakosketuksen ja lisää alimman kauluksen käyttöaikaa. Lavojen edessä olevat kaksi betonilaattaa ovat sen takia, että pääsen astumaan avojaloin lavan lähelle hakemaan yrttejä salaattiin ja noutamaan muutakin tuoretta ruokapöytään. Sepelille on ikäväntuntuista astua paljain jaloin. Laatan päälle on myös kiva laskea kastelukannu – pysyy hyvin pystyssä. 

Sitten maalaamaan lavakauluksia. Nurkkien metalliosien kiertäminen oli sipistely hommaa pienellä tasapäisellä vesiväripensselillä (muuta ei löytynyt kotoa), mutta välillä on kiva tehdä jotain tarkkaa ja hidasta. Suurempien pintojen maalaus sujuikin sitten nopeammin isommalla pensselillä. Uuden kasvilavan vaalea väri olisi ollut kaunis sellaisenaankin kevyesti käsiteltynä, mutta kun ensimmäinen lava oli mustaksi sipaistu, niin samalla linjalla oli jatkettava.

Aikaisemmin hankitun kasvilavan pinnasta oli maali osittain kulunut ja hilseillyt pois. Raaputin irtonaisen maalin pois teräsharjalla ja pyyhin pölyt pois. Sitten vaan uusi maalikerros pintaan. Eco garden on niin mieletön tuote, että se peittää kerralla ja imeytyy hyvin ja kuivuu super nopeaa! Hellesäällä puu oli rutikuivaa, joten maali imeytyi puuhun hyvin. Käsittelin myös ylimmän kauluksen sisäpuolelta. Käsittely suojaa paremmin puuta ja on mielestäni siistimmän näköinen.

Lavat sijaitsevat meidän pihalla melkoisessa “tuulitunnelissa”. Siksi multaa tulee vain kahden kauluksen korkeudelta ja tuo kolmas lavakaulus toimii tuulisuojana.  Kaikki mahdollinen saatavilla oleva tuulensuoja on tarpeen, jotta alkukesän hennoilla taimilla olisi edes jonkinlainen mahdollisuus selvitä. Ehkä laitan vielä lavojen päätyihin kasvamaan jonkin köynöksen, joka suojaisi kasveja niiden noustessa kauluksen yläpuolelle. 

Toisessa kasvilavassa on kylmiltä kevättuulilta suojaava kolmiosainen, saranoilla oleva ikkuna. Toiseen kasvilavaan laitettiin kaaret hallaharsoa varten. Perheen Mac Gyver porasi 4,5 mm terällä 70 mm syvät reiät lavan reunukseen ja metalliset tukikaaret painettiin reikiin. Näillä aseilla lähdetään taisteluun kylmyyttä vastaan!

Maalaaminen on kivaa, varsinkin hyvällä säällä, joten myös pihan puulaatat päätettiin maalata. Osa laatoista oli tullut tiensä päähän, joten ne piti kunnostaa ennen maalausta.

Pihan kulkuväylät on tehty mustista 60 x 60 puulaatoista, jotka on kytketty toisiinsa alapuolelle kiinnitetyllä pitkällä laudalla. Näin ne on saatu suoraan linjaan ja samaan tasoon, ja myös enemmän irti maasta. Puulaatat ovat kestäneet viisi vuotta, vaikka eivät olekaan kestopuuta. Laattojen ympärillä ei ole multaa, joka kosteana lahottaisi puun, vaan niiden ympärille on levitetty sepeliä ja kiviä. Varsinainen maa-aines laattojen alla on hiekkaa ja sen päällä on maisemointikangas estämässä rikkaruohoja juurtumasta ja kasvamasta läpi.

Viime kesänä muutama poikkilauta oli pehmennyt ja osa oli oksien kohdalta napsahtanut poikki. Laatat oli koottu tehtaalla ohuilla niiteillä, jotka alkoivat ruostuessaan irtoilla laudoista. Laudat niiasivat askeleen alla ja kulkeminen alkoi olla vaarallista. Niillä ei enää mentäisi tämän kesän yli. 

Mepä lähdettiin sitten reippaina hakemaan uutta lautaa korjaukseen, mutta eipä samanlaista ollut ollenkaan tarjolla. Ystävälliset myyjät Bauhausissa sitten neuvoivat ottamaan pari valmista puulaattaa ja käyttämään siitä lautoja korjaukseen.

Vanhat laudat irrotettiin sorkkaraudalla ja uudet mies kiinnitti paineilma naulaimella. Tsik-tsik-tsik….näytti helpolta! Minä puolestani tartuin pensseliin ja maalasin puulaatat ykkös-suosikki tuotteella Eco Gardenilla, jota olen hehkuttanut aikaisemminkin, ainakin Mustat bambutuolit postauksessa.   

Alla olevassa kuvassa on kiinnitetty vain kauimmaisena olevat laudat, jonka jälkeen naulat tietenkin loppuivat ja mies lähti hakemaan niitä lisää. Koska Eco Garden kuivuu tosi nopeasti, saatoin minä kuitenkin aloittaa sillä aikaa laattojen käsittelyn. 

Seuraavassa kuvassa onkin sitten linjat suorassa ja kaikki laudat kiinnitetty. Pihan ilmeen viimeistelyksi tehtiin vielä Helmipihlajille nuorennos leikkaus. Puut eivät ole kovinkaan sopusuhtaisia, mutta ainakin kuolleet oksat on karsittu ja kaikissa kasvusuunta on ryhdikkäästi ylöspäin. Nyt seuraavaksi odotellaan oksien tuuhentumista  ja Helmipihlajien juurella olevien narsissien kukintaa. Yksi nuppu näkyy jo! 

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

Vastaa