Kaupallinen yhteistyö, Eurokangas.

Säät viilenee ja syksyn myötä garderobin kesäpellavat vaihdetaan paksumpiin ja lämmittävämpiin materiaaleihin.  Aika moni pakkaavat hameet helletoppien mukana kesävaate laatikoihin ja kulkevat sitten seuraavan puoli vuotta housuissa.

Kesän loppuminen ei kuitenkaan tarkoita hameista luopumista edes viluisimpien ladyjen kohdalla. Jos hamemateriaaliksi valitaan tikkikangas ja asusteiksi villasukkahousut tai vahvemmat legginsit, saa lämpömittari laskea ihan huoletta pakkasen puolelle. Ja kun hameen saa ommeltua valmiiksi, alkaa jopa odottamaan kylmempiä säitä, jotta uutta vaatetta voisi käyttää.

Toppahame lämmittää kivasti kävelylenkillä ja lenkin lomassa voi oikein hyvin istahtaa hetkeksi syksyn viilentämälle penkille. Näin voi jatkaa piknikkejä pitkälle syksyyn. Hame toimii myös pyöräillessä, koska hameeseen saa lisää väljyyttä sivulta avattavalla vetoketjulla. Ratsastuksen harrastajilla toppahame lämmittää tallitöissä talvella.  

Tästä toppahameesta tuli chic – versio sporttisella twistillä. Hame on helppo pukea päälle sivussa olevan vetoketjun avulla. Takakappaleen yläosassa on resori ja kuminauha lisäämässä istuvuutta.

Tikkihameen ilmettä voi muuttaa esim. säpäkällä resorilla tai kontrastivärisellä vetoketjulla. Yksi kokeilemisen arvoinen kangas on tässä hameessa käytetty Eurokankaan Ellen-tikkikangas, jossa on syksyn herkulliset värit! 

Toppahameen materiaalit:

 • Tikkikangas Ellen (100 % plyesteri)
 • Tuubiresori Luomu (95 % luomupuvila, 5 % elastaani)
 • Kuminauha, pehmeä 40 mm
 • Satiinivinonauha 20 mm (100 % polyesteri)
 • Hameketju 20 cm ja 30 cm

VINKIT TOPPAHAMEEN OMPELUUN:
 • Kun huolittelet saumurilla saumoja, säädä piston pituudeksi vähintään 4. Näin saumasta tulee pehmeämpi ja hameesta notkeampi.
 • Vetoketjun kiinnittäminen tikkikankaaseen ei ole vaikeaa ja sitä kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan. Ryhdikäs tikkikangas ei “karkaa” ommellessa alta (kuten ohuemmissa kankaissa käy usein), joten vetoketjun saa ommeltua tikkikankaaseen siististi. Muista kiinnittää vetoketju huolellisesti neuloilla ennen ompelua. 
 • Hameen mallia ja ompelua voi myös yksinkertaistaa. Jätä vetoketjut pois ja ompele hameen yläosaan resorivyötärö. Halutessasi pujota resorin sisään kuminauha. Tämä toimii erityisesti, jos vartalotyyppisi on suora (I tai T). Pyöreämpi muotoisilla naisilla, joilla on enemmän eroa vyötärön ja lantion mitassa, alavaralla oleva etukappale ja takaresori on parempi vaihtoehto. 
 • Helpon tehosteraidan hameen sivusaumaan (vetoketjun sijaan) saa satiinivinonauhalla tai muulla koristenauhalla.
 • Vetoketjuun kiinnitettävä detaljinauha voi olla myös kontrastivärinen nyöri tai nahkasuikale. Detaljeissa voi käyttää hyvin myös oman tarvikevaraston jämänauhoja!

 
TOPPAHAMEEN OHJE

Hameen kaava on koossa XL.    Pienemmät koot  S – L  saat kaventamalla kaavaa keskeltä (merkitty vinoviivoituksella).

Kaavan voit tulostaa oikeassa koossa  – – >  Toppahameen kaava 1 : 1.    Kaava tulostuu neljälle A4 paperille.  HOX!!  Muista valita tulostimen asetuksista “tulosta oikeassa koossa” ja “tulosta ilman reunoja”.

Kaava mittapiirustuksena eli jos sinulla ei ole tulostinta, voit piirtää hameen kaavan annettujen mittojen mukaan kaavapaperille  – – > Toppahameen kaava, mittapiirustus

Ohjeen löydät myös Eurokankaan ompeluohjeet ja kaavat sivulta. Sieltä voit kurkata myös muut saatavilla olevat tikkikankaat.  Eurokangas/ Toppahameen ohje .

TARVIKKEET

 • 0,65 cm Tikkikangasta
 • 0,11 cm Resoria
 • 0,5 m Kuminauhaa
 • 2 kpl Hameketjua, 20 cm ja 30 cm
 • 0,2 m Satiininauhaa, 20 mm leveää
 • Ompelulankaa

HOX! Jos kankaan kuvio tai tikkaus ei salli kappaleiden leikkaamista vuorosuuntaisesti, voi kankaan menekki olla 2 x hameen pituus. Kannattaa siis suunnitella ja ajatella ääneen kangaskaupassa, siellä myyjät kyllä neuvoo oikean kankaan menekin :).

LEIKKAA

 • Sovita kaava ennen kankaan leikkaamista ja lisää tai vähennä väljyyttä tarpeen mukaan. Kaavaa levennetään ja kavennetaan kaavan keskeltä. 
 • Huomioi kaavaa sovittaessa, että hameen voi pukea joko vyötärölle tai lantiolle.
 • Takakappale on 4 cm matalampi (= leikkaa alavara pois takakappaleen kaavasta)
 • Lisää kappaleisiin saumavarat: Sivusaumoihin 1,5 cm, helmaan 2 cm, vyötärölle ja alavaraan 1 cm.
 • 1 etukappale
 • 1 takakappale
 • 1 alavara etukappaleeseen
 • 1 kpl resoria = 11 x 42 cm (koossa XL)

OMPELE

 1. Huolittele etu- ja takakappaleen sivut ja helma. Huolittele alavaran alareuna.
 2. Taita resori kaksin kerroin ja ompele resori takakappaleen yläosaan. Huolittele sauma. Pujota kuminauha resorin sisälle ja kiinnitä se nuppineulalla 2 cm päähän sivusaumasta (= ei jää sauman alle).
 3. Ompele alavara etukappaleeseen. Harkota sauma kaarevasta kohdasta. 
 4. Ompele vetoketjut hameen vasempaan sivusaumaan, 20 cm pitkä hameen yläosaan ja 30 cm pitkä alaosaan. Jätä helmaan 5 cm pitkä halkio. Tikkaa hameen oikealta puolelta vetoketjun vierestä. 
 5. Tarkista kuminauhan kireys ja lyhennä tarvittaessa. Kiinnitä resori nuppineulalla 2 cm päähän sivusaumasta.
 6. Ompele oikea sivusauma, jätä 5 cm halkio helmaan. 
 7. Käännä alavara nurjalle puolelle ja kiinnitä nuppineuloilla.
 8. Tikkaa oikea sivusauma 5 mm päästä sauman molemmin puolin ja tikkaa myös alavara kiinni. 
 9. Ompele kuminauha kiinni pystytikkauksella sivusaumojen läheltä. 
 10. Ompele helma. 
 11. Taita satiininauha pituussuunnassa kolmeen osaan ja tikkaa kolmipisto siksakilla. Leikkaa nauhat 10 cm pituiseksi, polta nauhan päät, pujota vetoketjun vetimeen ja ompele kiinni parilla pistolla.

Seuraa Blogia

– – – > Facebook

– – – > Instagram

Sharing is caring! <3

2 thoughts on “Toppahame tikkikankaasta, ompeluohje

 1. Hei,
  No nyt on kyllä hieno & tyylikäs talvisäihin sopiva mekko. Juuri itseasiassa pohdiskelin, että mitenkä sitä syksyyn ja talveen valmistautuisi harmitellen että mekoista & hameista pitää nyt sitten luopua. Tämä on upea idea. Jota kyllä pohdiskelin kangastilausta viimeksi tehdessäni. Pohdin miten mahtaa tikkikangas toimia hameena…no hyvinhän se tuntuu toimivan.

  1. Kyllä toimii :), ja pitää tuulen ja kylmän loitolla. Voi huoletta istahtaa syksyn kylmettämälle penkille/kivelle/kalliolle. Tikkikankaat on siitä kivoja, että ne on kaksipuoleisia ja ei tarvitse vuorta ollenkaan. Ja syksyssä taas parasta just on se, että malttaa taas jäädä sisälle ompelemaan – jotain värikästä ja lämmintä. <3 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *