Tämä kapea kaappi on etsinyt omaa paikkaa kodissamme pitkään. Se on ollut joko liian pieni tai suuri, liian kapea tai korkea, riippuen paikasta johon sitä on yritetty sovittaa. Diiva kaappi on vain nyrpistellyt ja kohotellut kulmiaan eikä ole suostunut asettumaan mihinkään. Kaiken sovittelun jälkeen päätin vaihtaa sille uuden värin sekä tyylin. 

Kaappi on Ylivieskan puuseppien valmistama ja se on hankittu 30 vuotta sitten. Se on kerran aikaisemmin petsattu tummaksi spriipohjaisella kuultomaalilla ja siihen on vaihdettu jalat sekä vedin. Nyt tavoittelin kaappiin vanhan kalusteen tunnelmaa. Maalarin kädenjälki ja pensselinvedot saisivat näkyä.

Värin valinnassa painin vihreän ja vanhan beigen välillä. Väriksi valikoitui Apatiitti TVT X457, joka on hurmaava kameleonttiväri. Keltaisessa keinovalossa se on hyvinkin vihertävä ja päivänvalossa viileän rauhallinen kittibeige. Puolikiiltävä pinta nostaa siveltimen jäljet sopivasti esille. Tykkään <3 <3 <3

Meillä ei ole omaa nikkarointihuonetta tai muutakaan erillistä puuhapajaa. Työskentelytilana toimii yleensä keittiö ja maalaus alustana keittiön työtaso ja tässä tapauksessa myös keittiön ruokapöytä. Molemmat suojattiin paksulla paperilla maalaamisen ajaksi.

Työtaso on hyvä paikka maalaamiseen, koska se on ergonomisesti oikealla korkeudella. Toinen hyvä asia keittiössä työskentelyssä on se, että maalausprojekti ei voi venyä keskeneräisenä päiväkausia. Asunnon toinen asukas saattaa haluta ruokaillakin välillä  :DD. 

Kaapin pinta hiottiin 180 hiomapaperilla kertaalleen kevyesti läpi. Hionnan jälkeen pinta pyyhittiin puhtaaksi kostealla liinalla. Tässä vaiheessa kitattiin myös vetimien kolot umpeen. 

Kaapin pintaan sivelty maali on aloittelija ystävällinen tuote. Se on koostumukseltaan tanakka, mutta levittyy silti kivasti ja tasoittuu hyvin. Maali ei valu pensselissä eikä telassa. Vaikka maali on tuhtia ja peittää hyvin, suosittelen maalaamaan ohuita maalikerroksia. Ohuet maalikerrokset tasoittuvat paremmin ja maali ei lähde pystysuorilla pinnoilla valumaan. Oikean määrän maalia oppii nopeasti annostelemaan. 

Maalin levittämiseen voi käyttää myös lyhytnukkaista huopatelaa. Telattuun pintaan saa kauniin pinnan, kun maalin tasoittaa telaamisen jälkeen pensselillä. Koska maali kuivuu nopeasti, on pinta käytävä läpi pensselillä välittömästi telauksen jälkeen. Telasin kaapin pitkät sivut kahdessa osassa ja tein viimeistelyn heti perään pensselillä. 

Kaapista maalattiin ensin tausta ja sivut ja sitten kaappi käännettiin toisinpäin ja maalattiin kaappi sisäpuolelta. Kaappi oli aikaisemmin väriltään tumma “eebenpuu” joten vanhan maalipinnan peittämiseen tarvittiin kolme maalikerrosta. 

Kaapin lasipintoja ei välttämättä tarvitse suojata. Maali voi mennä muutaman millin lasipinnan päälle ja maalin kuivuttua ylimääräisen maalin voi raaputtaa pois partakoneen terällä. Anna maalin kuivua vähintään pari päivää, ennen kuin alat poistamaan maalia lasipinnalta. Jotta lasi ei naarmutu, suihkuta lasipinnalle astianpesuaineen ja veden seosta. Partakoneen terän on syytä olla terävä, jotta se irrottaa maalin hyvin ja terä ei naarmuta lasipintaa. 

Maali kuivui nopeasti ja jo tunnin kuluttua pinnan pystyi maalaamaan uudelleen (valmistajan suosittelee kuivumisajaksi kaksi tuntia). Maalauksen aikana maali ei juurikaan tuoksunut. Parin päivän kuluttua maalaamisen jälkeen maalattu pinta alkoi tuoksumaan kitkerälle ja kaappi siirrettiin kuivumaan kylpyhuoneeseen. Siellä maalin hajut ei haitanneet, koska tilassa oleskellaan vain lyhyitä aikoja. Laitettiin myös ilmastointia pykälää suuremmalle. Kuukauden kuluttua maalaamisesta kaapin saattoi siirtää olohuoneeseen. 

Kaappiin sahattiin uudet jalat varastosta löytyneestä 48 x 48 mäntyrimasta, ne maalattiin ja kiinnitettiin ruuveilla kaapin pohjaan. Huopapalat jalkojen pohjassa tasoittivat pienet käsin sahauksen vinoudet. 

Kaapin maalaus, tarvikkeet ja työohje 
 • Kaappi
 • Hiomapaperia
 • Liina pintojen pyyhkimiseen
 • Huopatela ja kaukalo
 • Maalia (Uula Kalustemaali, puolikiiltävä, TVT X457)
 • Pensseli 35 mm, keinokuitu
 • Suojapaperia 
 • Jäätelötikkuja (nostaa kalusteen irti suojapaperista) 
 • Puutikku maalin sekoittamiseen
 • Partakoneen terä
 • Suihkepullo
 • Astianpesuainetta
 1. Suojaa työskentelyalusta suojapaperilla
 2. Irrota saranat ja vedin
 3. Kittaa vetimien kolot (jos vaihdat erikokoisen vetimen)
 4. Hio kaappi hiomapaperilla, karkeus 180
 5. Pyyhi hiontapöly pois kostealla liinalla
 6. Nosta kaappi irti suojapaperista puutikuilla
 7. Mieti maalausjärjestys ja maalaa kaappi 2-3 kertaan
 8. Poraa vetimen ruuville kolo, kiinnitä vedin

Siinä se diiva nyt ihmettelee uutta paikkaansa, josko tähän voisi asettua pidemmäksikin aikaa :).

Sharing is caring! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *